ΥΠΕΞ Κίνας: «Αναπόσπαστο κομμάτι μας η Ταϊβάν» – Σε ετοιμότητα ο στρατός

©pixabay

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αντέδρασε στην επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι σήμερα στην Ταϊβάν.

Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση αναφέρει πως η επίσκεψη της της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν βλάπτει την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή.

Το κινεζικό ΥΠΕΞ υπογραμμίζει πως η επίσκεψη της Πελόζι έχει σοβαρό αντίκτυπο στα θεμέλια των σχέσεων μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας και συνιστά παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κίνας.

Ακόμη στην ανακοίνωση η Κίνα αναφέρει πως η Ταϊβάν είναι «αναπόσπαστο κομμάτι της κινεζικής επικράτειας» και συμπληρώνει πως η επίσκεψη στέλνει λάθος μήνυμα στις δυνάμεις αυτονομιστών περί «ανεξαρτησίας της Ταϊβάν».

«Καμιά χώρα, καμιά δύναμη, κανένας δεν θα πρέπει να υποτιμήσει την αποφασιστικότητα, την ισχυρή θέληση και τη μεγάλη ικανότητα της κυβέρνησης και του λαού της Κίνας να υπερασπιστούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα και να επιτύχουν την εθνική επανένωση», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης πως το Πεκίνο θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» ώστε να διαφυλάξει την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας. Τέλος, προτρέπει τις ΗΠΑ να σταματήσουν την υπονόμευση και στέλνει μήνυμα στην Ουάσιγκτον. «Να μην επιδιώκετε τη σύγκρουση και μη συνεχίζετε παρακάτω σε ένα λάθος και επικίνδυνο μονοπάτι», αναφέρει.

Παράλληλα, ο κινεζικός στρατός βρίσκεται σε ετοιμότητα και θα ξεκινήσει «στοχευμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις», όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας της Κίνας.

Η Διοίκηση του Ανατολικού Διοικητικού Θύλακα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού έκανε γνωστό πως θα διεξάγει κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις κοντά στην Ταϊβάν από σήμερα το βράδυ, ενώ ενημέρωσε πως θα πραγματοποιήσει και δοκιμές συμβατικών πυραύλων σε θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ταϊβάν.

Όπως αναφέρει η Διοίκηση του Ανατολικού Διοικητικού Θύλακα, οι ασκήσεις θα περιλαμβάνουν κοινές εναέριες και θαλάσσιες ασκήσεις στα βόρεια, νοτιοδυτικά, βορειοανατολικά της Ταϊβάν, βολές μεγάλης εμβέλειας στα Στενά της Ταϊβάν.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.