Υπεγράφη η συμφωνία Ρωσίας – Ουκρανίας για την εξαγωγή σιτηρών

© Pixabay

Το απόγευμα της Παρασκευής υπεγράφη στην Κωνσταντινούπολη η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για την εξαγωγή σιτηρών.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν δύο χωριστές συμφωνίες με την Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη για την εξαγωγή σιτηρών και γεωργικών προϊόντων μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Η ουκρανική πλευρά αρνήθηκε να υπογράψει απευθείας το κείμενο της συμφωνίας με τη Μόσχα, η οποία υπέγραψε ίδια συμφωνία με την Άγκυρα και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.

Η συμφωνία προβλέπει πως πάνω από 20 εκατομμύρια τόνοι που βρίσκονται «κολλημένοι» σε αποκλεισμένα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα θα ξεμπλοκάρουν. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική συμφωνία, καθώς θα μπορούσε να μειώσει το επισιτιστικό πρόβλημα.

«Σήμερα, υπάρχει ένας φάρος στη Μαύρη Θάλασσα. Ένας φάρος ελπίδας (και) δυνατότητας… και ανακούφιση σε έναν κόσμο που τον χρειάζεται περισσότερο από ποτέ», δήλωσε ο Γκουτέρες κατά την τελετή υπογραφής, καλώντας τη Ρωσία και την Ουκρανία να εφαρμόσουν πλήρως τη συμφωνία.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η συμφωνία θα βοηθήσει στην πρόληψη του λιμού και στη μείωση του παγκόσμιου πληθωρισμού.

Από την πλευρά του ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, δήλωσε μετά την υπογραφή της συμφωνίας πως «η Ρωσία έχει αναλάβει δεσμεύσεις που αναφέρονται σαφώς στο κείμενο αυτό. Δεν θα εκμεταλλευθούμε το γεγονός ότι τα λιμάνια θα καθαριστούν και θα ανοίξουν. Έχουμε αναλάβει αυτή την δέσμευση».

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.