Βρετανία: Τρία εκατομμύρια άνθρωποι οδηγούνται στην απόλυτη φτώχεια

©Pixabay

Η ενεργειακή φτώχεια στη Βρετανία θα προκαλέσει «ανθρωπιστική κρίση» που θα πλήξει εκατομμύρια παιδιά, ενώ η εκτίναξη του κόστους διαβίωσης ενδέχεται να ωθήσει τρία εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια, σύμφωνα με δύο έρευνες.

Σπίτια που θερμαίνονται ανεπαρκώς, νοικοκυριά που δυσκολεύονται να τα βγάλουνε πέρα: παιδιά στη Βρετανία εκτίθενται σε ανθρωπιστικούς, κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς κινδύνους, σύμφωνα με έκθεση του Institute of Health Equity (IHE).

«Αυτού του είδους το περιβάλλον σημαίνει ότι χιλιάδες άνθρωποι θα πεθάνουν νωρίτερα από ό,τι θα έπρεπε και, εκτός από τη βλάβη των πνευμόνων στα παιδιά (σε κρύα σπίτια), το τοξικό στρες μπορεί να επηρεάσει μόνιμα την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους», συνοψίζει ο Μάικλ Μάρμοτ, ο διευθυντής του ινστιτούτου αυτού.

Το ινστιτούτο εκφράζει ανησυχίες για μια «μεγάλη ανθρωπιστική κρίση» που θα οδηγήσει ως τον Ιανουάριο περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά στη Βρετανία στην ενεργειακή φτώχεια.

Οι τιμές ενέργειας θα αυξηθούν κατά 80% από τον Οκτώβριο στη Βρετανία, γεγονός το οποίο αναμένεται να ωθήσει τον πληθωρισμό άνω του 13%.

Το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών πρόκειται να μειωθεί κατά 10%.

«Η κρίση του επιπέδου ζωής θα επεκταθεί πολύ πέραν του φετινού χειμώνα, ως το ερχόμενο έτος και το 2024», προσθέτει η Resolution Foundation σε μελέτη της την οποία έδωσε και αυτή σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο αριθμός των ανθρώπων “που ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας” θα αυξηθεί κατά 3 εκατομμύρια και θα φτάσει τα 14 εκατομμύρια συνολικά, σύμφωνα με την Resolution Foundation, η οποία σημειώνει ότι μια ενίσχυση δεκάδων δισεκατομμυρίων στερλινών από την επόμενη κυβέρνηση είναι αναπόφευκτη (ο διάδοχος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον θα γίνει γνωστός τη Δευτέρα).

Τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία “δείχνουν τις αυξανόμενες δυσκολίες της βρετανικής οικονομίας”, σημείωσε η Σουζάνα Στρίτερ, αναλύτρια του Hargreaves Lansdown, και πρόσθεσε ότι η προοπτική “ενός τόσο ζοφερού χειμώνα” ώθησε σήμερα την στερλίνα σε νέο χαμηλό έναντι του δολαρίου από την περίοδο της πανδημίας.

Το φαβορί στην κούρσα για την πρωθυπουργία στη Βρετανία, η Λιζ Τρας, έχει μέχρι στιγμής ταχθεί μάλλον υπέρ της μείωσης των φόρων, υποστηρίζοντας ότι οι άμεσες ενισχύσεις συνιστούν απλώς «τσιρότο στην πληγή».

Ωστόσο σήμερα στην The Sun η Τρας βεβαίωσε ότι αν γίνει πρωθυπουργός θα «προσφέρει άμεση υποστήριξη ώστε ο κόσμος να μην βρεθεί αντιμέτωπος με δυσβάσταχτους λογαριασμούς ενέργειας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.