Βρετανία – Τόρις: Ο Σουνάκ νικητής του τρίτου γύρου των εσωκομματικών – Εκτός «κούρσας» ο Τούγκεντχατ

Rishi Sunak/ Facebook

Νικητής και του τρίτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών των Τόρις στη Βρετανία αναδείχθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας Ρίσι Σουνάκ, καταφέρνοντας να συγκεντρώσει 115 ψήφους.

Παράλληλα, εκτός της «κούρσας» για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία των Τόρις τέθηκε το βράδυ της Δευτέρας ο βουλευτής Τομ Τούγκεντχατ.

Την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος διεκδικούν πλέον τέσσερις υποψήφιοι, με την πρώην υπουργό Αμυνας Πένι Μόρντοντ, να συγκεντρώνει 82 ψήφους, την Πρώην υπ. Ισων Ευκαιριών Κέμι Μπάντενοχ 58 και την πρώην υπουργό Εξωτερικών Λιζ Τρας 71. 

Υπενθυμίζεται ότι ακυρώθηκε το ντιμπέιτ των υποψηφίων, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για σήμερα, του Συντηρητικού κόμματος και αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο.

Το δίκτυο Sky News αναφέρει πως οι υποψήφιοι για την ηγεσία των Τόρις ακυρώθηκε καθώς δυο εκ των συμμετεχόντων αποφάσισαν να μην πάρουν μέρος.

Συγκεκριμένα, οι Ρίσι Σούνακ και Λιζ Τρας δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στο ντιμπέιτ, με το Sky News να ακυρώνει την διεξαγωγή του. Οι Times του Λονδίνου αναφέρουν πως στην παράταξη υπάρχει προβληματισμός, καθώς οι αντιπαραθέσεις έχουν αυξηθεί, μεταξύ των υποψηφίων για διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον.

Ακόμη, υπάρχει και η άποψη πως το τηλεοπτικό ντιμπέιτ σε αυτή τη φάση δεν είναι αναγκαίο, καθώς για την ανάδειξη νέου αρχηγού ψηφίζουν μόνο βουλευτές του κόμματος και όχι συνολικά όλα τα μέλη του.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι στιγμής οι υποψήφιοι για την ηγεσία της παράταξης είναι οι Τομ Τούγκενχατ, Λιζ Τρας, Ρίσι Σούνακ, Πένι Μόρνταντ, Κέμι Μπάντενοχ. Στόχος είναι στο τέλος της διαδικασίας να έχουν μείνει μόνο δύο διεκδικητές για την ηγεσία, στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, με την ψήφο βουλευτών αλλά και των μελών της κυβερνώσας Συντηρητικής παράταξης.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.