Βρετανία: Ο Τζόνσον θέλει να γίνει Τσώρτσιλ

©ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Μετά από μονάχα 45 ημέρες, η Λιζ Τρας αναγκάστηκε σε παραίτηση, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Παρά την προσπάθειά της, δεν κατάφερε να πείσει τους βουλευτές στο συντηρητικό κόμμα των Τόρις κι έτσι χθες, Πέμπτη (20/10) αναγκάστηκε να ανακοινώσει την παραίτησή της. Μιλώντας έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, είπε ότι δεν μπορούσε να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις βάσει των οποίων εκλέχθηκε.

Οι Times ανέφεραν πως ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος βρίσκεται στην Καραϊβική, αναμένεται να θέσει υποψηφιότητα για τη διαδοχή της Λιζ Τρας. Μάλιστα, ο ίδιος επιστρέφει το Σαββατοκύριακο (22-23/10) στο Λονδίνο.

Παρασκηνιακά ήδη διεξάγεται καμπάνια, ώστε να διασφαλίσει τη απαραίτητη στήριξη των 100 βουλευτών. Στόχος του Μπόρις Τζόνσον, όπως επισημαίνουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης, είναι να κάνει αυτό που έχουν πετύχει ο Ουίνστον Τσώρτσιλ και ο Χάρολντ Γουίλσον: Να γίνει ο τρίτος πρωθυπουργός στην ιστορία της Βρετανίας που θα επιστρέψει στη θέση του πρωθυπουργού για δεύτερη θητεία μετά από παραίτηση.

Υπενθυμίζεται πως ο νέος ή η νέα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα εκλεχθεί έως την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου από το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα.

«Θα είναι εφικτό να γίνει μια ψηφοφορία και να ολοκληρωθούν οι εκλογές μέχρι την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής 1922, Γκράχαμ Μπρέιντι.

Εκτός από τον Μπόρις Τζόνσον, υποψήφιοι πιθανολογούνται να είναι ο Ρίσι Σούνακ και η Πένι Μόρντοντ.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.