Βρετανία: Ο Ρίσι Σούνακ έτοιμος να γίνει ο νέος πρωθυπουργός

©EPA

Ο Ρίσι Σούνακ φαίνεται έτοιμος να γίνει ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, αφού ο Μπόρις Τζόνσον απέσυρε την υποψηφιότητά του.

Ο 42χρονος Σούνακ, πρώην υπουργός Οικονομικών, πιθανόν να οριστεί νέος αρχηγός του κόμματος ακόμη και σήμερα (24/10), αντικαθιστώντας τη Λιζ Τρας.

Ο πολυεκατομμυριούχος πρώην χρηματιστής θα κληθεί να αποκαταστήσει την αμαυρωμένη δημοσιονομική εικόνα της χώρας. Επίσης θα προεδρεύει ενός κόμματος, το οποίο τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε κρίση.

Ο Σούνακ θα πρέπει να επικρατήσει της Πένι Μόρντοντ, η οποία αγωνίζεται για να εξασφαλίσει την υποστήριξη των 100 βουλευτών. Μέχρι στιγμής, η Μόρντοντ έχει εξασφαλίσει τη στήριξη περίπου 25 πολιτικών.

Αν η Μόρντοντ δεν πετύχει το απαιτούμενο όριο, ο Σούνακ θα γίνει πρωθυπουργός. Εάν μείνουν δύο υποψήφιοι, τότε θα ακολουθήσει online ψηφοφορία μεταξύ των μελών του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το μεσημέρι της Παρασκευής.

«Δεν παίρνει τίποτα ως δεδομένο. Μιλάει με συναδέλφους όλο το πρωί», δήλωσε στην τηλεόραση του BBC ο υπουργός Εσωτερικών Γκραντ Σαπς.

Ο Σούνακ έγινε υπουργός Οικονομικών υπό τον Μπόρις Τζόνσον, εσπίζοντας ένα πρόγραμμα άδειας άνευ αποδοχών για να υποστηρίξει εκατομμύρια εργαζόμενους στη διάρκεια των lockdon. Αν βγει νικητής, τότε θα γίνει ο πρώτος ινδικής καταγωγής πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.