Η βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας, κατηγόρησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι κρατάει όμηρο την διεθνή κοινότητα μέσω των τροφίμων.
«Είναι απολύτως απαράδεκτο ότι ο Πούτιν προσπαθεί να κρατήσει όμηρο τον κόσμο και ότι ουσιαστικά εργαλειοποιεί την πείνα και την έλλειψη τροφίμων μεταξύ των φτωχότερων ανθρώπων αυτού του κόσμου», είπε η Τρας κατά τη διάρκεια σημερινής επίσκεψής της στη Βοσνία.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε αυτό να συμβαίνει. Ο Πούτιν πρέπει να άρει τον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών για την εξαγωγή σιτηρών από τη χώρα», πρόσθεσε.
Μόσχα: «Ανταλάσσει» ανθρωπιστικό διάδρομο για τα πλοία που αναχωρούν με τρόφιμα
Η Ρωσία είναι έτοιμη ανοιξει ανθρωπιστικό διάδρομο για να αναχωρήσουν από την Ουκρανία πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα, με αντάλλαγμα την άρση μερικών κυρώσεων, σύμφωνα με τον υφυπουργός Εξωτερικών, Αντρέι Ρουντένκο.
Τα ουκρανικά λιμάνια είναι αποκλεισμένα μετά την έναρξη του πολέμου και περισσότεροι από 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών παραμένουν στην Ουκρανία. Η Ρωσία και η Ουκρανία εξασφαλίζουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων προμηθειών σίτου, με τον περιορισμό των εξαγωγών να δημιουργεί ανησυχία για πιθανή επισιτιστική κρίση.
Οι χώρες της Δύσης συζητούν την ιδέα να δημιουργηθούν «ασφαλείς διάδρομοι» για εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια. «Έχουμε επανειλημμένα δηλώσει για το θέμα αυτό πως μια λύση στο πρόβλημα με τα τροφιμα απαιτεί μια συνολική προσέγγιση, περιλαμβανομένης της άρσης κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε ρωσικές εξαγωγές και οικονομικές συναλλαγές», δήλωσε ο Ρουντένκο.
«Απαιτεί επίσης την αποναρκοθέτηση από την ουκρανική πλευρά όλων των λιμανιών στα οποία είναι αγκυροβολημένα πλοία. Η Ρωσία είναι έτοιμη να παράσχει την απαραίτητη ανθρωπιστική διέλευση, κάτι που κάνει καθημερινά», τόνισε ο ίδιος. Η Ρωσία είναι σε επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη για το ζήτημα αυτό, δήλωσε επίσης ο Ρουντένκο.
Ο Ρουντένκο υποστήριξε, συμφωνα με το Ιντερφάξ, ότι ενδεχόμενη συνοδεία πλοίων της Ουκρανίας από πολεμικά πλοία χωρών της Δύσης «θα παρόξυνε σοβαρά την κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα».