Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον επέστρεψε για να μπει στην «κούρσα» της πρωθυπουργίας

©EUROKINISSI/POOL NATO

Ο Μπόρις Τζόνσον επέστρεψε σήμερα στη Βρετανία καθώς ο ίδιος σκέπτεται μία τολμηρή προσπάθεια για να κερδίσει μία δεύτερη πρωθυπουργική θητεία, αφού πέρασαν μόλις λίγες εβδομάδες αφότου εξαναγκάστηκε σε παραίτηση.

Μερικοί από τους συντηρητικούς συναδέλφους του, προειδοποιούν ωστόσο, ότι η επιστροφή του Τζόνσον θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο πολιτικό χάος.

Οι διεκδικητές της πρωθυπουργίας, για την αντικατάσταση της Λιζ Τρας, μετά τη δραματική παραίτησή της την Πέμπτη, αφού παρέμεινε στο αξίωμα για μόλις έξι εβδομάδες, έχουν επιδοθεί σε μία πραγματική κούρσα άσκησης επιρροής στο Συντηρητικό Κόμμα για αυτό το Σαββατοκύριακο, προκειμένου οι υποψηφιότητες να έχουν καταρτιστεί πριν από τη λήξη της σχετικής προθεσμίας τη Δευτέρα.

Ο Ρίσι Σούνακ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών επί Μπόρις Τζόνσον, έγινε σήμερα ο πρώτος υποψήφιος για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος που συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό των 100 βουλευτών-υποστηρικτών του ώστε να συμμετάσχει στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας.

Την πληροφορία αυτή μετέφερε μέσω του Twitter ένας πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας The Guardian.

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει 100 υποστηρικτές για τη διεκδίκηση μιας δεύτερης πρωθυπουργικής θητείας, σύμφωνα με την εφημερίδα “The Sunday Times” που επικαλείται μία ανώνυμη πηγή.

O Μπόρις Τζόνσον έχει εξασφαλίσει 100 υποστηρικτές και μπορεί να λάβει μέρος στην ψηφοφορία για τη διαδοχή της Λιζ Τρας στην πρωθυπουργία της Βρετανίας, σύμφωνα με μία ανάρτηση που έκανε στο Twitter, ο Τιμ Στίπμαν, υπεύθυνος για το πολιτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα “The Sunday Times”, επικαλούμενος μία ανώνυμη πηγή που βρίσκεται κοντά στον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας.

Σύμφωνα ωστόσο με πρόσφατη ενημέρωση του BBC, ο Σούνακ έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη 127 βουλευτών, ακολουθεί ο Μπόρις Τζόνσον με 57 βουλευτές και τελευταία η Πένι Μόρντοντ με 24.

Η ψηφοφορία, εφόσον οι διεκδικητές του αξιώματος είναι περισσότεροι από δύο, θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα. Η Πένι Μόρντοντ ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι προτίθεται να θέσει και αυτή υποψηφιότητα. Η διορία για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων λήγει το απόγευμα της Δευτέρας.

«Κωμικό» χαρακτήρισαν το ενδεχόμενο επιστροφής του Τζόνσον οι Financial Times, που υιοθέτησαν την αξίωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για έξοδο από την πολιτική κρίση μέσω πρόωρων εκλογών.

Η διορία για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων λήγει το απόγευμα της Δευτέρας. Αν μόνο ένας υποψήφιος εξασφαλίσει το μίνιμουμ των 100 βουλευτών, θα ξέρουμε τον επόμενο Βρετανό πρωθυπουργό το βράδυ της ίδιας ημέρας, ενώ σε διαφορετική περίπτωση η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.

Ο επόμενος πρωθυπουργός θα αναλάβει την ηγεσία ενός κόμματος απέναντι σε μία αντιπολίτευση που καταγράφει επιδόσεις ρεκόρ στις δημοσκοπήσεις, με μία χώρα «βυθισμένη» σε οικονομικοκοινωνική κρίση.

Ο πληθωρισμός ξεπερνά το επίπεδο του 10% και οι απεργιακές κινητοποιήσεις πολλαπλασιάσθηκαν. Ο επόμενος πρωθυπουργός θα είναι ο πέμπτος από το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016 και ο τρίτος σε δύο μήνες.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.