Βρετανία: Καλεί τη Ρωσία να επιτρέψει στην Ουκρανία να εξάγει τα σιτηρά της

©Ministry of Defence – Twitter

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Μπεν Ουάλας, κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να επιτρέψει στην Ουκρανία να εξάγει τα σιτηρά της.

Η Ρωσία πρέπει να «πράξει το σωστό», τόνισε ο Ουάλας σε δημοσιογράφους στη Μαδρίτη. Υποστήριξε πως η Μόσχα οφείλει να ανοίξει ένα διάδρομο εξαγωγής σιτηρών, προκειμένου να μπορούν τα ουκρανικά πλοία που μεταφέρουν σιτηρά να κινούνται ελεύθερα.

Η Ρωσία εμφανίζεται ανοιξει ανθρωπιστικό διάδρομο για να αναχωρήσουν από την Ουκρανία πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα, με αντάλλαγμα την άρση μερικών κυρώσεων, σύμφωνα με τον υφυπουργός Εξωτερικών, Αντρέι Ρουντένκο.

Ο Ουάλας, πάντως, απέρριψε την ιδέα να αρθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας. «Αυτό το σιτάρι είναι για όλους, για τη Λιβύη, για την Υεμένη, άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βασίζονται σε αυτά τα σιτηρά για να τραφούν», είπε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας.

Τα ουκρανικά λιμάνια είναι αποκλεισμένα μετά την έναρξη του πολέμου και περισσότεροι από 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών παραμένουν στην Ουκρανία. Η Ρωσία και η Ουκρανία εξασφαλίζουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων προμηθειών σίτου, με τον περιορισμό των εξαγωγών να δημιουργεί ανησυχία για πιθανή επισιτιστική κρίση.

Έχουμε επανειλημμένα δηλώσει για το θέμα αυτό πως μια λύση στο πρόβλημα με τα τροφιμα απαιτεί μια συνολική προσέγγιση, περιλαμβανομένης της άρσης κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε ρωσικές εξαγωγές και οικονομικές συναλλαγές», δήλωσε ο Ρουντένκο.

«Απαιτεί επίσης την αποναρκοθέτηση από την ουκρανική πλευρά όλων των λιμανιών στα οποία είναι αγκυροβολημένα πλοία. Η Ρωσία είναι έτοιμη να παράσχει την απαραίτητη ανθρωπιστική διέλευση, κάτι που κάνει καθημερινά», τόνισε ο ίδιος. Η Ρωσία είναι σε επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη για το ζήτημα αυτό, δήλωσε επίσης ο Ρουντένκο.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.