Βρετανία: Χιλιάδες στους δρόμους για να αποχαιρετίσουν τη βασίλισσα Ελισάβετ [pics]

©EPA/OLIVIER HOSLET

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε δρόμους της Σκωτίας, περιμένοντας να αποχαιρετίσουν τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Από το Μπαλμόραλ στο Εδιμβούργο, το φέρετρο με τη σορό της βασίλισσας διασχίζει αργά τη Σκωτία, σε ένα ταξίδι διάρκειας έξι ωρών.

©EPA/PAUL REID

Η αυτοκινητοπομπή ξεκίνησε το πρωί. Το Μπαλάτερ ήταν το πρώτο χωριό που υποδέχτηκε την Ελισάβετ. Εκατοντάδες κάτοικοι και επισκέπτες ντυμένοι στα μαύρα αλλά και με παραδοσιακές σκωτσέζικες ενδυμασίες, είχαν στηθεί στην άκρη του δρόμου. «Ήταν η μοναδική βασίλισσα που γνώρισα στη ζωή μου», είπε η Νία Γκρέι-Γουόνελ.

©EPA/YOAN VALAT

Η πομπή θα διασχίσει περίπου 300 χιλιόμετρα. Γύρω από το ανάκτορο του Χόλιρουντχάουζ, την επίσημη βασιλική κατοικία στο Εδιμβούργο, το πλήθος εξακολουθεί να συρρέει.

Φορώντας κιλτ, ο 66χρονος Στιούαρτ Μακέι, πρώην στρατιώτης στο βασιλικό ιππικό, περιμένει και αυτός κοντά στον οίκο ευγηρίας, όπου ζει. «Εδώ γράφεται ιστορία. Ζήσαμε τόσα με τη βασίλισσα, 70 χρόνια… Είναι η μοναδική μονάρχης που γνωρίσαμε, είναι καθήκον μου να της πω αντίο», σχολίασε. Μολονότι, όπως λέει «είχε το προνόμιο να δει τη βασίλισσα από κοντά πολλές φορές, χωρίς να χρειαστεί να στηθεί στην ουρά», αισθάνθηκε ότι τώρα όφειλε να το κάνει. «Υπάρχει πολύς κόσμος πιο πάνω στον δρόμο, αλλά εδώ έχουμε την καλύτερη θέση», εξήγησε.

Το φέρετρο θα παραμείνει τη νύχτα στο Χόλιρουντχαουζ και αύριο θα μεταφερθεί στον Καθεδρικό του Αγίου Αιγιδίου, όπου θα τελεστεί δέηση. Το βράδυ της Τρίτης θα μεταφερθεί στο Λονδίνο.

Η κηδεία της Ελισάβετ Β΄ θα τελεστεί στις 19 Σεπτεμβρίου.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.