Βρετανία: Αντίστροφη μέτρηση για τον νέο πρωθυπουργό

©Pixabay

Ανοικτός είναι ο δρόμος για τον Ρίσι Σούνακ, ώστε να αναλάβει την πρωθυπουργία της Μεγάλη Βρετανίας, ύστερα από την απόσυρση του Μπόρις Τζόνσον από την κούρσα διαδοχής της Λιζ Τρας.

Μάλιστα, η ανάδειξη του Ρίσι Σούνακ είναι πιθανό να γίνει ακόμη και τη Δευτέρα.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία μεγάλη χώρα, αλλά αντιμετωπίζουμε μία πρωτοφανή οικονομική κρίση», ανέφερε ο Σούνακ σε μία ανάρτησή του στο Twitter.

«Αυτός είναι ο λόγος που διεκδικώ την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, ώστε να είμαι ο επόμενος πρωθυπουργός», πρόσθεσε.

Ολοένα και περισσότεροι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, με τελευταίους τους Τζέρεμι Χαντ και Ναντίμ Ζαχάουι, εκφράζουν τη στήριξή τους στον Σούνακ και φαίνεται ότι είναι θέμα ωρών η εκλογή το.

Ο Μπόρις Τζόνσον αποσύρθηκε το βράδυ της Κυριακής. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των βρετανικών ΜΜΕ, τον Τζόνσον είχαν δηλώσει ότι στηρίζουν μόνο 59 βουλευτές, έναντι τουλάχιστον 146 βουλευτών που δήλωσαν ότι είναι υπέρ του Σούνακ.

Η προθεσμία για την κατάθεση υποψηφιοτήτων για την προεδρία των Συντηρητικών στις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας ώρα Λονδίνου (4 μ.μ. ώρα Ελλάδος) και κάθε υποψήφιος πρέπει να έχει τη στήριξη τουλάχιστον 100 βουλευτών.

«Ταπεινωμένος Τζόνσον», γράφει η Mirror το πρωί της Δευτέρας, ενώ Daily Mail και Daily Express αποκαλούν τον Σούνακ «πρωθυπουργό εν αναμονή».

Στην κούρσα έχουν απομείνει μόνο ο Σούνακ και η Πένι Μόρντοντ, η οποία φαίνεται να συγκεντρώνει μόνο την προτίμηση 25 βουλευτών.

Αν δεν μπορέσει να φτάσει τους 100 βουλευτές, ή εάν δεν προκύψει νέα υποψηφιότητα, ο Σούνακ αναδεικνύεται πρωθυπουργός.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.