Βραζιλία: Οδοφράγματα στους δρόμους από υποστηρικτές του Μπολσονάρου

©EPA/SEBASTIAO MOREIRA

Δύο ημέρες μετά την εκλογή του Λούλα στις προεδρικές εκλογές της Βραζιλίας, ο πολιτικός του αντίπαλος Ζαΐχ Μπολσονάρου δεν έχει πραγματοποιήσει κάποια δήλωση.

Ορισμένοι υποστηρικτές του Μπολσονάρου να στήνουν ολοένα και περισσότερα οδοφράγματα σε πολλές περιοχές της χώρας και ορισμένοι καλούν μέχρι και σε στρατιωτικό πραξικόπημα.

Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία Αυτοκινητοδρόμων (PRF) ανακοίνωσε πως φορτηγατζήδες έχουν αποκλείσει αυτοκινητόδρομους σε 271 σημεία της χώρας, στο πλαίσιο διαδηλώσεων κατά της νίκης Λούλα, αποκλεισμοί που έχουν επεκταθεί σε 23 από τις 26 πολιτείες της Βραζιλίας μετά την ήττα Μπολσονάρου. Η αστυνομία παράλληλα τονίζει πως άλλα 192 οδοφράγματα απομακρύνθηκαν.

«Όχι στον Λούλα!» ήταν το σύνθημα σε πανό κρεμασμένο πάνω από μια οδογέφυρα στο Σάο Πάολο, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, όπου εκεί έχουν αποκλειστεί αυτοκινητόδρομοι, κυρίως αυτός που συνδέει την πόλη με το Ρίο ντε Ζανέιρο.

Η Σάντα Καταρίνα στην νότια Βραζιλία, όπου ο ακροδεξιός Μπολσονάρου συγκέντρωσε σχεδόν το 70% των ψήφων, είναι η πολιτεία με τον μεγαλύτερο αριθμό αποκλεισμένων δρόμων.

«Ελπίζω να επιστρέψω σπίτι μου στο Ρίο. Πλήρωσα για μια διανυκτέρευση σε ένα ξενοδοχείο εδώ, αλλά πολλοί άνθρωποι αναγκάστηκαν να κοιμηθούν στο σταθμό λεωφορείων», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ροζαντζέλα Σένα, μια 62χρονη κτηματομεσίτρια.

Αρκετοί οδηγοί φορτηγών δημοσιεύουν βίντεο καλώντας σε στρατιωτικό πραξικόπημα για να εμποδιστεί ο Λούλα να αναλάβει πρόεδρος της χώρας.

Ο Μπολσονάρου δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει την ήττα του (50,9% Λούλα – 49,1% Μπολσονάρου), αν και πολλοί σύμμαχοί στην κυβέρνηση έχουν ήδη παραδεχθεί την νίκη Λούλα. Ο απερχόμενος πρόεδρος δεν έχει πραγματοποιήσει ακόμη κάποια δήλωση.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.