Βουλευτικές εκλογές – Γαλλία: Από το υπερπόντια εδάφη ξεκίνησε η ψηφοφορία για τον β’ γύρο

©EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Οι Γάλλοι εκλογείς των υπερπόντιων περιοχών και του εξωτερικού ξεκίνησαν σήμερα να ψηφίζουν για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, το αποτέλεσμα των οποίων θα προσδιορίσει το περιθώριο των ελιγμών, κυρίως όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Δύο μήνες μετά την επανεκλογή του απέναντι στην ακροδεξιά, ο φιλελεύθερος κεντρώος Μακρόν, ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει εκ νέου απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, την κάτω βουλή του κοινοβουλίου, που αποτελείται από 577 βουλευτές.

Ο αγώνας προμηνύεται πιο δύσκολος σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια μετά την επιτυχία που κατέγραψαν στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών την περασμένη Κυριακή η συμμαχία κομμάτων της αριστεράς υπό την επωνυμία Nupes και η ακροδεξιά.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το «κλειδί» βρίσκεται στα χέρια τουλάχιστον 48 εκατομμυρίων ψηφοφόρων που καλούνται στις κάλπες αύριο, Κυριακή, από τις 06:00 ώρα Γκρίνουιτς (09:00 ώρα Ελλάδας). Λόγω της διαφοράς της ώρας, εκλογείς υπερπόντιων περιοχών άρχισαν ωστόσο να ψηφίζουν από σήμερα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ Θωμαίς Παπαϊωάννου, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια μικρή διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων παρατάξεων, με τη συμμαχία της Αριστεράς του Ζαν Λικ Μελανσόν να λαμβάνει 34% των ψήφων και την παράταξη του Εμμανουέλ Μακρόν 33% των ψήφων.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.