Βερολίνο: Η Ρωσία δεν είναι αξιόπιστη για τον ενεργειακό τομέα

©EPA

Η γερμανική κυβέρνηση κατηγόρησε τη Μόσχα ότι είναι «ολοένα και περισσότερο παράγοντας αβεβαιότητας» στην αγορά ενέργειας στην Ευρώπη.

«Η Ρωσία αποδεικνύεται ότι είναι όλο και περισσότερο ένας παράγοντας αβεβαιότητας στο ενεργειακό σύστημα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Κλίματος Ρόμπερτ Χάνκοκ, μετά την επανεκκίνηση των ροών αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

«Τίποτα δεν εμποδίζει τεχνικά το να επανέλθει ο Nord Stream σε καθεστώς πλήρους εκμετάλλευσης μετά τη συντήρησή του«, πρόσθεσε. Η Ρωσία ξανάνοιξε σήμερα την κάνουλα του αερίου προς την Ευρώπη θέτοντας ξανά σε λειτουργία τον αγωγό Nord Stream έπειτα από δέκα μέρες.

Τα πρώτα στοιχεία που δημοσιοποίησε η γερμανική εταιρία διαχείρισης δικτύου, Gascade στο 40% της δυνατότητάς του. Πολύ λίγο για το Βερολίνο: «Αυτά τα ανεπαρκή επίπεδα αποστολής μιλάνε μια σαφή πολιτική γλώσσα, επιβεβαιώνοντας ότι δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε αυτές τις παραδόσεις», είπε ο Χάμπεκ.

Για το Βερολίνο, πρόκειται για μια «πολιτική» απόφαση και ένα «πρόσχημα» για να επηρεάσει τους Δυτικούς. «Όμως έχουμε τώρα την εντύπωση ότι η Ρωσία δεν θέλει να την πάρει πίσω», δήλωσε σήμερα ο Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.