Βασίλισσα Ελισάβετ: Στις 19:00 το λαϊκό προσκήνυμα της σορού της στο Μπάκιγχαμ

©EPA/OLIVIER HOSLET

Στις 19:00 το απόγευμα της Τετάρτης (14/9) θα ξεκινήσει το λαϊκό προσκήνυμα της σορού της βασίλισσας Ελισάβετ στο Μπάκιγχαμ.

Το λαϊκό προσκύνημα θα ολοκληρωθεί στις 8:30 το πρωί της Δευτέρας 19 Σεπτεμβρίου.

Την ημέρα που πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται στο Λονδίνο για να αποχαιρετήσει τη μακροβιότερη μονάρχη, υπό τους ήχους των κανονιοβολισμών και της καμπάνας του Big Ben, σηματοδοτεί η 14η Σεπτεμβρίου. Η κηδεία θα τελεστεί τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου. Εκτιμάται ότι πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα θελήσουν να αποχαιρετήσουν τη βασίλισσα Ελισάβετ κατά το λαϊκό προσκύνημα.

Η περιοχή γύρω από το Μπάκιγχαμ θα φυλάσσεται με τεράστια προσοχή, αφού θα συμβάλλουν 10.000 αστυνομικοί και πάνω από 1800 στρατιωτικοί. Οι πολίτες που θα μπαίνουν στο κοινοβούλιο θα περνάνε από εξονυχιστικούς ελέγχους ασφαλείας, όπως στους ελέγχους ασφαλείας των αεροδρομίων.

Την Τετάρτη μια λαμπρή πομπή οδήγησε στην κεντρική αίθουσα του βρετανικού κοινοβουλίου για λαϊκό προσκύνημα.

Η πομπή διέσχισε μια διαδρομή περίπου 2 χιλιομέτρων σε 40 λεπτά. Τη συνόδευσαν μέλη του βασιλικού ιππικού, ενώ πεζή ακολούθησαν ο βασιλιάς Κάρολος, τα παιδιά του, οι πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι, καθώς και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Κατά τη διάρκεια της πομπής ακούγονταν κανονιοβολισμοί από το Hyde Park, ενώ χτυπούσε και η καμπάνα του Big Ben.

Το φέρετρο βρίσκεται πάνω σε κιλλίβαντα και θα είναι σκεπασμένο με το βασιλικό λάβαρο. Στο κοινοβούλιο θα το υποδεχθούν ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων και ο πρόεδρος της Βουλής των Λόρδων, ενώ θα το παραλάβουν και οι Γρεναδιέροι Φρουροί του Λόχου της Βασίλισσας, οι οποίοι και θα το τοποθετήσουν στην κεντρική αίθουσα του κοινοβουλίου σε υπερυψωμένο βάθρο.

Ακολούθησε 20λεπτη λειτουργία με πρωτοστατούντα τον προκαθήμενο της Αγγλικανικής Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπο του Καντερμπέρι Τζάστιν Γουέλμπι. Αμέσως μετά το πέρας της λειτουργίας, τα μέλη της βασιλικής οικογένειας επέστρεψαν στο Μπάκιγχαμ οδικώς και στις 7 ώρα Ελλάδος θα ξεκινήσει το λαϊκό προσκύνημα το οποίο θα ολοκληρωθεί στις 8:30 το πρωί της κηδείας τη Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα, έχουν διανυκτερεύσει δίπλα στο κοινοβούλιο αρκετοί πολίτες, ώστε να είναι οι πρώτοι που θα πουν το τελευταίο αντίο στη βασίλισσα Ελισάβετ.

Όμως, τα μέτρα ασφαλείας σε συνδιασμό με τη χωρητικότητα της αίθουσας μπορεί να μην επιτρέψουν σε όλους όσοι το επιθυμούν να μπουν τελικά στο κοινοβούλιο. Υπολογίζεται πως υπό κανονικές συνθήκες το τετραήμερο αυτό θα μπορέσουν να περάσουν από την αίθουσα περίπου μισό εκατομμύριο πολίτες.

Ακόμη εκτιμάται πως η ουρά που κάνει ο κόσμος μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα οκτώ χιλιόμετρα.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.