Uber: Παγκόσμιο σκάνδαλο με εμπλοκή πολιτικών

©EPA/CJ GUNTHER

Εμπιστευτικά έγγραφα αποκαλύπτουν ότι η Uber προσέγγιζε πολιτικούς ηγέτες και ιδιοκτήτες ΜΜΕ για να προωθήσει τα συμφέροντα της εταιρίας.

Η βρετανική εφημερίδα Guardian, διαρρέει τα σχετικά έγγραφα . Ανάμεσα στα πρόσωπα που εμπλέκονται είναι ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρον, ο οποίος εμφανίζεται να προσπαθεί να βοηθήσει την Uber, λέγοντας μάλιστα στην εταιρεία ότι είχε μεσολαβήσει για μία μυστική «συμφωνία» με τους αντιπάλους της.

Ο πρώην ιδιοκτήτης της εταιρείας διέταξε να διαγραφούν όλα τα ηλεκτρονικά αρχεία για να εμποδίσει τις έρευνες των αρχών. Τα αρχεία αποκαλύπτουν προσπάθειες προσέγγισης του Τζο Μπάιντεν, καθώς και του Όλαφ Σολτς την εποχή που βρισκόταν στη δημαρχία του Αμβούργου.

Τα έγγραφα αφορούν την περίοδο από το 2013 έως το 2017, όταν η Uber διοικούνταν από τον συνιδρυτή της Τράβις Κάλανικ. Η Uber, σύμφωνα με τα έγγραφα, επιχείρησε να προσελκύσει στήριξη πολιτικών και βαρόνων μέσων ενημέρωσης.

Ένα στέλεχος να αστειεύεται ότι έγιναν «πειρατές» και ένα άλλο να παραδέχεται: «Είμαστε παράνομοι».

Η Uber αναφέρει ότι «η συμπεριφορά της στο παρελθόν δεν ήταν ευθυγραμμισμένη με τις σημερινές της αξίες» και σήμερα «είναι μία διαφορετική εταιρεία».

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.