Άνθρωποι της γαλλικής αριστεράς κατήγγειλαν τις σχέσεις του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με την εταιρεία Uber, έπειτα από αποκαλύψεις του Guardian.
«Μυστική» συμφωνία κατά παραβίαση «όλων των κανόνων μας», «λεηλασία της χώρας», ήταν μερικά από τα σχόλια σχετικά με την υπόθεση των Uber Files.
Η βρετανική εφημερίδα Guardian, διαρρέει τα σχετικά έγγραφα . Ανάμεσα στα πρόσωπα που εμπλέκονται είναι ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρον, ο οποίος εμφανίζεται να προσπαθεί να βοηθήσει την Uber, λέγοντας μάλιστα στην εταιρεία ότι είχε μεσολαβήσει για μία μυστική «συμφωνία» με τους αντιπάλους της.
Ο πρώην ιδιοκτήτης της εταιρείας διέταξε να διαγραφούν όλα τα ηλεκτρονικά αρχεία για να εμποδίσει τις έρευνες των αρχών. Τα αρχεία αποκαλύπτουν προσπάθειες προσέγγισης του Τζο Μπάιντεν, καθώς και του Όλαφ Σολτς την εποχή που βρισκόταν στη δημαρχία του Αμβούργου.
Τα έγγραφα αφορούν την περίοδο από το 2013 έως το 2017, όταν η Uber διοικούνταν από τον συνιδρυτή της Τράβις Κάλανικ. Η Uber, σύμφωνα με τα έγγραφα, επιχείρησε να προσελκύσει στήριξη πολιτικών και βαρόνων μέσων ενημέρωσης.
Ένα στέλεχος να αστειεύεται ότι έγιναν «πειρατές» και ένα άλλο να παραδέχεται: «Είμαστε παράνομοι».
Η Uber αναφέρει ότι «η συμπεριφορά της στο παρελθόν δεν ήταν ευθυγραμμισμένη με τις σημερινές της αξίες» και σήμερα «είναι μία διαφορετική εταιρεία».
Η εφημερίδα Le Monde ανέδειξε τις σχέσεις ανάμεσα στην αμερικανική επιχείρηση και τον Εμανουέλ Μακρόν. Η εφημερίδα κάνει λόγο για συναντήσεις στο γραφείο του υπουργού και για πολλές συζητήσεις ανάμεσα σε Uber και Μακρόν.
Ερωτηθείσα σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, η γαλλική θυγατρική της Uber επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν συναντήσεις με τον κ. Μακρόν: «αφορούσαν τον τομέα ευθύνης του ως υπουργού Οικονομίας και Πληροφορικής».
Το Ελιζέ από την πλευρά του διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο κ. Μακρόν, ως υπουργός Οικονομίας, «φυσικά» είχε επαφές «με διάφορες εταιρείες οι οποίες εμπλέκονταν σε βαθιές αλλαγές σε τομείς των υπηρεσιών που συνέβησαν τα χρόνια που αναφέρονται», τις οποίες «διευκόλυνε αίροντας διοικητικά και ρυθμιστικά προσκόμματα».
Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ανυπότακτης Γαλλίας ατήγγειλε μέσω Twitter τη «λεηλασία της χώρας», καθώς ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν τόσο «σύμβουλος και υπουργός του Φρανσουά Ολάντ» όσο και «λομπίστας για λογαριασμό αμερικανικής πολυεθνικής που είχε σκοπό να απορυθμιστεί στο διηνεκές η εργατική νομοθεσία».
Ο επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF) Φαμπιάν Ρουσέλ χαρακτήρισε απίστευτες τις «αποκαλύψεις για τον ενεργό ρόλο που διαδραμάτισε ο Εμανουέλ Μακρόν, τότε υπουργός, προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάπτυξη της Ούμπερ στη Γαλλία», «ενάντια σε όλους τους κανόνες μας, ενάντια σε όλα τα κοινωνικά κεκτημένα μας και ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων».