Τζεφ Μπέζος για την Black Friday: «Μην ψωνίσετε, κρατήστε τα χρήματά σας»

©EPA/STR

Ο Τζέφ Μπέζος προχώρησε σε μια δήλωση που θα συζητηθεί.

Ο ιδιοκτήτης της Amazon με αφορμή τη Black Friday την επόμενη Παρασκευή (25/11), έδωσε μερικές συμβουλές για τα έξοδα του κόσμου.

Οι περισσότερες χώρες της Δύσης, προετοιμάζονται για την περίοδο αυτή των αγορών, εν μέσω πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα παγκοσμίως.

«Αν είστε ιδιώτης και σκέφτεστε να αγοράσετε μια μεγάλη τηλεόραση, ίσως να το καθυστερήσετε, να κρατήσετε τα μετρητά, να δείτε τι θα συμβεί στο μέλλον. Το ίδιο πράγμα θα σας πω και για ένα ψυγείο, ένα νέο αυτοκίνητο, οτιδήποτε άλλο. Απλά αφαιρέστε το ρίσκο από το τραπέζι».

Ο Μπέζος έκανε τα σχόλια αυτά σε συνέντευξη στο CNN που προβλήθηκε αυτή την εβδομάδα, την ίδια συνέντευξη στην οποία δεσμεύτηκε να χαρίσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Πρόσθεσε επίσης πως «αν δεν βρισκόμαστε σε ύφεση αυτή τη στιγμή, είναι πιθανό να βρεθούμε σε ύφεση πολύ σύντομα» και συνέχισε με ένα προειδοποιητικό tweet του περασμένου μήνα, σύμφωνα με το οποίο «οι πιθανότητες σε αυτή την οικονομία σας λένε να τα μαζέψετε όλα».

Η Amazon συνέχισε να επιβεβαιώνει ότι απολύει μέρος του προσωπικού της στον τομέα των συσκευών και των υπηρεσιών της -συμμετέχοντας σε έναν αυξανόμενο κατάλογο τεχνολογικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της μητρικής εταιρείας του Facebook Meta META, -1,57%- που καταργούν μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας.

Η συμβουλή του πάντως προκάλεσε αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι επικριτές λένε ότι ο Μπέζος μιλάει εκ του ασφαλούς λόγω της τεράστιας περιουσίας του. Όπως έγραψε στο Twitter ο Joshua Becker, υπέρμαχος του μινιμαλισμού: «Δεν τον άκουσα να αναφέρει ότι απέχει από τις προσφορές της Prime Day ή της Black Friday του Amazon, αλλά συνιστώ να προσθέσετε και αυτά τα στοιχεία στη λίστα σας».

Κοντά στο τρισεκατομμύριο τα έξοδα των Αμερικανών

Οι Αμερικανοί θα ξοδέψουν μεταξύ 942,6 και 960,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων αυτή την περίοδο, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Ομοσπονδίας Λιανικού Εμπορίου. Οι πωλήσεις των διακοπών πέρυσι ανήλθαν σε 889,3 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε η εμπορική ένωση.

Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών των Αμερικανών σκαρφάλωσαν στα 930 δισεκατομμύρια δολάρια, η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, σύμφωνα με την Εθνική Ομοσπονδία Λιανικού Εμπορίου.

Κατά την περίοδο των εορταστικών αγορών οι Αμερικανοί συνήθως συσσωρεύουν χρέη πιστωτικών καρτών, πληρώνοντας τα χρέη αυτά στις αρχές του επόμενου έτους και επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία στο τέλος του έτους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι την Black Friday του 2017, ο Τζεφ Μπέζος είδε για πρώτη φορά την περιουσία του να ξεπερνά τα 100 δισ. δολάρια.

Τότε, η μετοχή της Amazon αυξήθηκε κατά 2,5% μιας και οι αγορές στο διαδίκτυο κατά την ημέρα των ευχαριστιών (Thanksgiving) και της Black Friday σημείωσαν άνοδο κατά 18% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ο Μπέζος κατάφερε να βγάλει 2,4 δισ. δολάρια σε μια ημέρα.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.