Ο Ομέρ Τσελίκ συνέχισε την επιθετική ρητορική της Τουρκίας, αναφερόμενος στην έκθεση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.
Ο εκπρόσωπος του AK, χαρακτήρισε την έκθεση «εκτός πραγματικότητας», με «προσέγγιση που βασίζεται στις ελληνικές θέσεις για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου και της Κύπρου».
Ο Τσελίκ τόνισε: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να υιοθετήσει μια στάση που να επικρίνει τις ευρωπαϊκές χώρες που δεν κάνουν τον ρόλο τους στο θέμα των μεταναστών και να ευχαριστεί την Τουρκία.
Θα πρέπει επίσης να προτείνει ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ που δεν εκπληρώνουν τις υποσχέσεις τους προς την Τουρκία», προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να δημιουργήσει συγκεκριμένους μηχανισμούς δημοκρατικής αλληλεγγύης στη βάση του διαλόγου και της δέσμευσης σε θέματα Δημοκρατίας και εξωτερικής πολιτικής».
Υπενθυμίζεται πως έντονη ήταν η χθεσινή αντίδραση της Τουρκίας ως προς την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου.
Η έκθεση συνιστά κόλαφο για την γείτονα χώρα αναφορικά με τις επιδόσεις της στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου αλλά και σε ό,τι αφορά στην προκλητικότητα της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου , αναφορικά με τις επιδόσεις της Τουρκίας στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.
«Ενώ η ανάγκη ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ της χώρας μας και της ΕΕ μέσω αμοιβαίων προσπαθειών είναι εμφανής, δεν αποδεχόμαστε και απορρίπτουμε τις προκατειλημμένες και μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις του ΕΚ στην έκθεση, που αγνοούν αυτή την ανάγκη με μια ρηχή και χωρίς οράματα προσέγγιση.
Η πρωταρχική μας προσδοκία από το ΕΚ είναι να μην καταστεί εργαλείο στην ατζέντα στενόμυαλων κύκλων και να επιδείξει μια ενθαρρυντική στάση έναντι των θεσμικών οργάνων της ΕΕ προκειμένου να αναβιώσει τη διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Δυστυχώς, το ΕΚ έχει λάβει μέχρι στιγμής αντίθετη στάση. Αυτή η στάση του ΕΚ, που ανέχεται ακόμη και μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων να φωλιάζουν στο ΕΚ και να κάνουν τρομοκρατική προπαγάνδα, στην πραγματικότητα δεν προκαλεί έκπληξη. Έτσι, το ΕΚ έχει χάσει τόσο την αξιοπιστία του όσο και την αξιοπιστία του στα μάτια του τουρκικού λαού.
Επομένως, οι αβάσιμες απόψεις στην έκθεση που αντικατοπτρίζουν τους ισχυρισμούς δημοκρατίας, κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετικά με τη χώρα μας και τις στενόμυαλες προσπάθειες ενός ή δύο μελών της ΕΕ για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό δεν μας ωφελούν.
Η προσδοκία μας από την ΕΕ είναι όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι της Τουρκίας, να αναζωογονήσουν τη διαδικασία ένταξης σε αυτό το πλαίσιο, να επιταχύνουν τον διάλογο για την απελευθέρωση των θεωρήσεων, να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης, να αυξήσουν τη συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ιδιαίτερα την εθελοντική Ανθρωπιστικά θέματα στο πλαίσιο της μεταναστευτικής συνεργασίας. Είναι η εφαρμογή του Σχεδίου Επανεισδοχής.
Αυτή η έκθεση, η οποία αξιολογεί την Τουρκία με μια ρηχή προοπτική αντί για ενθαρρυντικά βήματα για τη λήψη αυτών των θεμάτων, αποτελεί νέο παράδειγμα της αποστασιοποιημένης, και ιδεολογικά προκατειλημμένης στάσης του ΕΚ και μόνο βλάπτει τη φήμη του ΕΚ», αναφερει η ανακοίνωση.
Υπενθυμίζεται πως, νωρίτερα, το ευρωκοινοβούλιο υπερψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία 448 ψήφων υπέρ έναντι 67 κατά και 107 αποχών την φετινή του έκθεση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
Η έκθεση τονίζει τις κακές επιδόσεις των Τούρκων αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και την επιθετική συμπεριφορά της Άγκυρας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.