Τσαβούσογλου για Ελλάδα: «Επιχείρησες να πάρεις τα τουρκικά εδάφη, σε ρίξαμε στη θάλασσα»

©EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Σε επίθεση κατά της Ελλάδας με αφορμή το τουρκολιβυκό μνημόνιο προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως είπε σε συνέντευξη στο TVNET, η Άγκυρα είχε υπογράψει συμφωνία με την Τρίπολη και το 2019, ενώ και άλλες χώρες έχουν υπογράψει διάφορα μνημόνια με την κυβέρνηση της Λιβύης.

«Μας λένε πως η κυβέρνηση της Λιβύης δεν εχει νομιμότητα να υπογράψει. Ο Ντμιέμπα λένε πως δεν έχει αρμοδιότητα, αλλά στον ΟΗΕ καλούν τον ίδιο. Σε όλες τις χώρες ή καλούν αυτόν ή την υπουργό Εξωτερικών», είπε ο τούρκος ΥΠΕΞ.

Στη συνέχεια, ο Τσαβούσογλου προχώρησε σε επίθεση κατά της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι και στο θέμα του τουρκολιβυκού μνημονίου «εξέφρασε και πάλι τις ενστάσεις της».

«Είναι σε κατασταση λύπησης. Ο κόσμος τους βαρέθηκε. Η συμφωνία με τη Λιβύη προβλέπει τις έρευνες στην ξηρά, στη θάλασσα, υπεράκτιες έρευνες και άλλα. Εσάς τι σας νοιάζει, εφόσον η συμφωνία δεν περιλαμβάνει κάποια συγκεκριμένη περιοχή που είναι συζητήσιμη για εσάς», σημείωσε.

Επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι ενοχλημένη που «η Τουρκία είναι παγκόσμιος παίχτης, δεν το χωνεύουν αυτό».

Έκανε, ακόμη, αναφορά στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, λέγοντας: «Η Ελλάδα όλο κατηγορεί την Τουρκία πως δεν συμμετέχει στις κυρώσεις. Όμως, είναι αυτή που παραβιάζει το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων. Η Ελλάδα πανικοβλήθηκε με τις επιστολές μας που εξηγήσαμε πως αυτό το θέμα έχει άμεση σχέση με την κυριαρχία των νησιών».

Ο τούρκος ΥΠΕΞ απείλησε ότι αν η Αθήνα δεν ρίξει τους τόνους, η Άγκυρα θα φέρει το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών στο Διεθνές Δικαστήριο.

«Η Ελλάδα λέει ψέματα. Διεκδικεί 10 μίλια εναέριου χωρου, ενώ έχει 6 μίλια χωρικά ύδατα. Έχει άδικο για τις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης. Αρχισαν να λένε βλακείες μετά τις επιστολές μας και εντός της Ε.Ε προσπαθεί να κινητοποιήσει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας».

«Λέμε στην Ελλάδα ότι αν θεωρείς ότι πίσω σου είναι οι ΗΠΑ και τη Ε.Ε., σου λέμε καλημέρα” (σ.σ. στα ελληνικά) για να ξυπνήσεις από τον ύπνο, όλα αυτά δεν σε σε ωφελούν», συμπλήρωσε.

«Επιχείρησες να πάρεις τα τουρκικά εδάφη, σε ρίξαμε στη θάλασσα και δεν το χώνεψες ακόμα», πρόσθεσε.

Και κατέληξε: «Η Ελλάδα παραβιάζει τον εναέριο χώρο και μετά εμείς απαντάμε πολλαπλάσια».

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.