Τσαβούσογλου για Ανατολική Μεσόγειο: «Βάση για λύση η δίκαιη κατανομή των εσόδων»

©EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Τη ρητορική της έντασης συντηρεί η Άγκυρα, αυτή τη φορά με τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο προσκήνιο.

Ο τελευταίος υποστηρίζει ότι η λύση του ζητήματος της Ανατολικής Μεσογείου εξαρτάται από τη δίκαιη κατανομή των εσόδων στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του για την κοινοπραξία ENI-TOTAL για την κυπριακή ΑΟΖ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «πράγματι η υφαλοκρηπίδα μας εκτείνεται μέχρι και αυτά τα τεμάχια, όμως το σημείο αυτό που γίνονται γεωτρήσεις είναι νοτιότερα από το νότιο όριο της υφαλοκρηπίδας μας. Ήδη εμείς δεν επιτρέπουμε να μπουν στην υφαλοκρηπίδα μας».

«Ως αποτέλεσμα τα νότια και τα δυτικά όρια της υφαλοκρηπίδας μας είναι φανερά. Δυτικά αφήσαμε στα ελληνικά νησιά και χωρικά ύδατα 6 μιλίων. Λειτουργούμε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Kαι εντός της υφαλοκρηπίδας μας συνεχίζουμε τις γεωτρήσεις και τις σεισμικές έρευνες» πρόσθεσε. Είπε, επίσης, ότι «υπάρχουν επίσης οι περιοχές που μας έχει αδειοδοτήσει η “ΤΔΒΚ”. Στο παρελθόν έχουμε κάνει εργασίες εκεί και στο μέλλον θα γίνουν».

Σημείωσε ότι «όμως η λύση του ζητήματος της Ανατολικής Μεσογείου στην πραγματικότητα εξαρτάται από το μοίρασμα των εσόδων στην Κύπρο. Δηλαδή το 50% του ζητήματος. Η δίκαιη κατανομή των εσόδων».

Εξαπολύοντας επίθεση κατά της Αθήνας, είπε ότι «η Ελλάδα πρώτα πρέπει να σταματήσει να κάνει μαύρη προπαγάνδα και να μιλάει εναντίον της Τουρκίας. Κάνει συνέχεια λόμπι εναντίον των F-16». Είπε επιπλέον ότι «όλο κάνουν αναφορά για διεθνές δίκαιο όμως οι “Τούρκοι της Δυτικής Θράκης” καταδιώκονται και παραβιάζονται τα δικαιώματα τους».

Ο Τσαβούσογλου μίλησε για παραβίαση του καθεστώτος αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. «Τα κάνουν αυτά βασιζόμενοι στην Ε.Ε. όμως και τα δικά μας χέρια δεν είναι άδεια. Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει αυτές τις πολιτικές» πρόσθεσε.

Συμπλήρωσε ότι «όσο η Ελλάδα ασκεί αυτή την πολιτική δεν έχει νόημα να χαλαρώσουμε απέναντι τους. Με την Ελλάδα δεν τσακωνόμαστε κάθε ημέρα όμως δεν υπάρχει ειλικρίνεια. Δεν υπάρχει κανένα όφελος στον διάλογο όταν δεν υπάρχει ειλικρίνεια».


Επανερχόμενος στο ζήτημα των F-16, είπε ότι «πράγματι για τα F-16 υπήρξε μια ενέργεια στο Κογκρέσο από το ελληνικό λόμπι, βασικά από ένα μέλος του Κογκρέσου με ελληνική καταγωγή. Όμως η απόφαση δεν είναι δεσμευτική».

«Η κυβέρνηση (των ΗΠΑ) ξέρει πως δεν θα πάρουμε F-16 ή οποιοδήποτε άλλο προϊόν αν μας έχουν δεμένους χειροπόδαρα. Aν είναι να πάρουμε κάτι θα το πάρουμε για να το χρησιμοποιήσουμε. Γιατί να πάρουμε ένα σύστημα που δεν θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε; Kαι περιμένουμε από την κυβέρνηση βάσει της θετικής στάσης της στα F-16 να πείσει και το Κογκρέσο» κατέληξε.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.