Τουρκία: Έφτασε το πρώτο φορτίο με ουκρανικά σιτηρά

©unsplash

Το πρώτο φορτίο με ουκρανικά σιτηρά, που απέπλευσε από λιμάνι της Ουκρανίας μετά τις αρχές του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, έφτασε στην Κωνσταντινούπολη.

Το φορτηγό πλοίο Razoni με σημαία της Σιέρα Λεόνε αναχώρησε από την Οδησσό τη περασμένη Δευτέρα με 26 χιλιάδες τόνους καλαμποκιού με προορισμό τον Λίβανο. Το πλοίο αναμένεται να περάσει τη νύχτα στ’ ανοικτά της Τουρκίας και αύριο, όπως ενημέρωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, θα πραγματοποιηθεί επιθεώρηση από διεθνή ομάδα στην είσοδο του Βοσπόρου.

Πρόκειται για την πρώτη εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών έπειτα από την έναρξη του πολέμου και επιτράπηκε βάσει της συμφωνίας που υπογράφηκε στις 22 Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να αρθεί ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών.

Το Razoni έχει μήκος 186 μέτρα και έφτασε στα ανοικτά των ακτών λίγο πριν τις 19:00 σήμερα. Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας είχε αρχικά αναφέρει πως το πλοίο αναμενόταν στην είσοδο του Βοσπόρου γύρω στις 21:00.

Η Μόσχα είχε ζητήσει επιθεώρηση για να βεβαιωθεί για τη φύση του φορτίου και θα πραγματοποιηθεί αύριο από αντιπροσωπεία αποτελούμενη από εκπροσώπους της Τουρκίας, της Ουκρανίας, της Ρωσίας και του ΟΗΕ.

Ο Τούρκος ναύαρχος Οζκάν Αλτουνμπουλάκ που είναι επικεφαλής του Κέντρου Κοινού Συντονισμού και επιβλέπει τις επιχειρήσεις δήλωσε πως αν όλα πάνε καλά με την επιθεώρηση το πλοίο θα συνεχίσει κανονικά την πορεία του.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.