Τουρκία: Δεν συμμορφώθηκε με την απόφαση του ΕΔΔΑ να απελευθερωθεί ο Καβάλα

©ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ / EUROKINISSI

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) ανακοίνωσε σήμερα ότι η Τουρκία δεν έχει συμμορφωθεί με την απόφαση να απελευθερωθεί ο ακτιβιστής και μαικήνας των τεχνών Οσμάν Καβάλα.

Για το λόγο αυτό, η αποπομπή της Τουρκίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης κερδίζει έδαφος ως πιθανό σενάριο στο μέλλον, παρά το ότι η Τουρκία αποτελεί ιδρυτικό μέλος της. Η Επιτροπή των Υπουργών, που αποφασίζει την πολιτική του Συμβουλίου της Ευρώπης και επιβλέπει την εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΔΑ, έστειλε πίσω την υπόθεση στο δικαστήριο τον Φεβρουάριο.

Ο Καβάλα, έχει καταδικαστεί για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης και τον Απρίλιο του επιβλήθηκε ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς αναστολή. Γιαυτό και βρίσκεται στη φυλακή εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια.

Το Τμήμα Μείζονος Συνθέσεως του ΕΔΔΑ έκρινε σήμερα ότι η Τουρκία παραβίασε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου αφού δεν απελευθέρωσε τον Καβάλα σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου. Ταυτόχρονα το δικαστήριο έχει εκδώσει μια αθωωτική απόφαση που καλούσε την Τουρκία να του καταβάλει αποζημίωση 7.500 ευρώ.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, το νέο κατηγορητήριο εις βάρος του Καβάλα μετά την απόφαση του ΕΔΔΑ τον Δεκέμβριο του 2020 δεν περιλαμβάνει κάποια ουσιώδη γεγονότα και “οι ερευνητικές αρχές για άλλη μια φορά αναφέρθηκαν σε πολυάριθμες ενέργειες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με απολύτως νόμιμο τρόπο”.

Από την άλλη πλευρά, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η απόφαση είναι απογοητευτική και αναμένει την Επιτροπή των Υπουργών να ενεργήσει αμερόληπτα και με βάση την κοινή λογική στη διάρκεια των επόμενων διαδικασιών.

Πριν από πάνω από δύο χρόνια το ΕΔΔΑ αποφάνθηκε ότι ο Καβάλα θα πρέπει να απελευθερωθεί άμεσα και σχολίασε ότι η κράτησή του αποσκοπεί στην φίμωσή του, αλλά τα τουρκικά δικαστήρια αποφάσισαν την συνέχιση της κράτησής του.

Αναμένεται η Επιτροπή των Υπουργών να εξετάσει ποια θα είναι τα μέτρα που θα λάβει έπειτα από την αποτυχία της Τουρκίας να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΕΔΔΑ.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.