Τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην ΕΕ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη συστήνει η Κομισιόν

©Pixabay

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε να χορηγηθεί στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την προϋπόθεση ότι θα ενισχύσει τη δημοκρατία.

«Ο άνεμος της αλλαγής πνέει για άλλη μια φορά στην Ευρώπη και πρέπει να αδράξουμε αυτή τη δυναμική», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Επιτροπής. «Τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στην οικογένειά μας και αυτό πρέπει να το καταστήσουμε αυτό πάρα πολύ σαφές».

Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι η Βοσνία πρέπει να ενισχύσει τη δημοκρατία, τη λειτουργικότητα των κρατικών θεσμών, το κράτος δικαίου, να αντιμετωπίσει τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα, να εγγυηθεί την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τη διαχείριση της μετανάστευσης.

Η φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι οι αντίπαλοι της ΕΕ βλέπουν τα Βαλκάνια ως «μια γεωπολιτική σκακιέρα» επιδιώκοντας «να μπουν σαν σφήνα μεταξύ της περιοχής και της υπόλοιπης Ευρώπης».

Η υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας, Μπισέρα Τούρκοβιτς, δήλωσε ότι η απόφαση είναι ευπρόσδεκτη και ιστορική.

«Η αναβίωση αυτής της διαδικασίας είναι ζωτικής σημασίας για τους πολίτες και το κράτος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και τη σταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής», ανέφερε η Τούρκοβιτς με ανάρτηση στο Twitter.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, είπε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία υπογράμμισε τη σημασία της διεύρυνσης της ΕΕ και τη γεωπολιτική της σημασία. «Είναι μια μακροπρόθεσμη επένδυση στην ειρήνη, την ευημερία και τη σταθερότητα για την ήπειρό μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.