Πολεμικό σκηνικό στην Ταϊβάν – Κλιμάκωση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας εν όψει της επίσκεψης Πελόζι

EPA/MICHAEL REYNOLDS

Η Ταϊβάν θέτει σε ετοιμότητα αντιαεροπορικά καταφύγια, αφού η ένταση στις σχέσεις με την Κίνα αυξάνεται.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν έδαφός της και το τελευταίο διάστημα έχει αυξήσει την στρατιωτική της παρουσία γύρω από αυτήν. Από την πλευρά της η Ταϊβάν έχει θέσει ως προτεραιότητά της την αμυντική της ενίσχυση ώστε να υπερασπιστεί το έδαφός της, ενώ παράλληλα διενεργεί και στρατιωτικές ασκήσεις.

Οι προετοιμασίες περιλαμβάνουν την σήμανση των καταφυγίων, όπου οι πολίτες θα μπορούν να προστατευθούν σε περίπτωση πυραυλικής επίθεσης από την Κίνα. Η πρωτεύουσα Ταϊπέι διαθέτει περίπου 4.600 καταφύγια τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν 12 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή πάνω από τέσσερις φορές τον πληθυσμό της.

Αξιωματούχοι της Ταϊπέι επικαιροποιούν την βάση δεδομένων των καθορισμένων καταφυγίων έχοντας τοποθετήσει σε μια εφαρμογή για κινητό, πληροφορίες που αφορούν την τοποθεσία τους και διενεργούν εκστρατεία μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και με αφίσες ώστε να διασφαλίσουν πως οι πολίτες θα γνωρίζουν πού βρίσκεται το πλησιέστερο.

Οι είσοδοι των καταφυγίων έχουν μια κίτρινη ένδειξη αναφέρουν αξιωματούχοι. Ένας ανώτερος αξιωματούχος στην υπηρεσία της Ταϊπέι που είναι υπεύθυνη για τα καταφύγια λέει ότι τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στην Ευρώπη έχουν προκαλέσει μια αίσθηση επείγουσας κατάστασης. «Δείτε τον πόλεμο στην Ουκρανία», λέει στο Reuters ο Αμπερκρόμπι Γιάνγκ, διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Κτιρίων.

«Δεν υπάρχει εγγύηση ότι οι αθώοι πολίτες δεν θα γίνουν στόχοι. Όλοι οι πολίτες πρέπει να είναι ενημερωμένοι για τις κρίσεις…Χρειαζόμαστε τα καταφύγια για το ενδεχόμενο μιας επίθεσης από τους κινέζους κομμουνιστές», συμπληρώνει.

Πριν έναν μήνα η Ταϊβάν πραγματοποίησε μια άσκηση για ενδεχόμενο «χτύπημα» από αέρος, για πρώτη φορά μετά το τέλος της πανδημίας.

Οι πολίτες έλαβαν οδηγίες για ενδεχόμενο πυραυλικής επίθεσης ήταν να μεταβούν στους υπόγειους χώρους στάθμευσης των σπιτιών τους καλύπτοντας τα μάτια και τα αυτιά τους με τα χέρια τους, αλλά έχοντας ανοιχτό το στόμα τους για να ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπο από τα ωστικά κύματα.

Οι αρχές έχουν υποχρέωση να διατηρούν καθαρά τα καταφύγια και να τα έχουν ανοιχτά, δεν έχουν όμως την υποχρέωση να τα προμηθεύουν με νερό και τροφή. Τον Ιούνιο ερευνητές έκαναν έκκληση στη Βουλή της χώρας να εξοπλιστούν τα καταφύγια με προμήθειες έκτακτης ανάγκης.

Ο Βου Ένοκ του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος λέει πως οι πολίτες θα πρέπει να ετοιμάσουν μόνοι τους συσκευασίες με τα απαραίτητα για να πάρουν μαζί στα καταφύγια.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το Reuters, κινεζικά πολεμικά πλοία βρίσκονται κοντά στην άτυπη ουδέτερη ζώνη στο στενό από χθες Δευτέρα. Η κυβέρνηση της Ταϊβάν έχει αναπτύξει στρατιωτικά αεροσκάφη στην περιοχή για να επιτηρούν την κατάσταση.

Παρά τις επανειλημμένες κινεζικές προειδοποιήσεις εναντίον της επίσκεψης, η Πελόζι αναμένεται να φθάσει στη νήσο εντός της ημέρας, ενώ η Ουάσινγκτον διαμηνύει πως δεν πρόκειται να εκφοβιστεί από τις απειλές χρήσης στρατιωτικής βίας από πλευράς Πεκίνου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Liberty Times της Ταϊβάν, η Πελόζι αναμένεται στη νήσο, επικεφαλής αμερικανικής αντιπροσωπείας, στις 22:20 (τοπική ώρα· 17:20 ώρα Ελλάδας). Το δημοσίευμα δεν κατονομάζει τις πηγές της εφημερίδας.

Το υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν διαβεβαίωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι «αποφασισμένες», «ικανές» και «πεπεισμένες» ότι θα μπορέσουν να προστατεύσουν τη νήσο έναντι των αυξημένων απειλών της Κίνας, με φόντο την πιθανή επίσκεψη της Νάνσι Πελόσι, της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, στη χώρα.

«Προετοιμάζουμε σχολαστικά διάφορα σχέδια και θα αναπτυχθούν επαρκή στρατεύματα για να αντιμετωπιστεί (…) η απειλή που τίθεται από τον εχθρό», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα, εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων.

Παράλληλα, το Κρεμλίνο προειδοποιεί τις ΗΠΑ πως μια επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν, θα έφερνε την σύγκρουση των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κίνα.

«Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αυτή τη στιγμή αν θα πάει ή όχι εκεί, αλλά τα πάντα αναφορικά με αυτή την περιοδεία και η πιθανή επίσκεψή της στην Ταϊβάν είναι εντελώς προκλητικά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Κίνα έχει προειδοποιήσει αρκετές φορές πως αν η Πελόζι επισκεφθεί την Ταϊβάν θα επέμβει.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.