Ταϊβάν: Απορρίπτει το μοντέλο «μια χώρα, δύο συστήματα» της Κίνας

©EPA/RITCHIE B. TONGO

Η Ταϊβάν απορρίπτει το μοντέλο «μια χώρα, δύο συστήματα» της Κίνας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στην Ταϊπέι.

Μόνο ο λαός της Ταϊβάν μπορεί να αποφασίσει το μέλλον του, δήλωσε η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Τζόαν Όου. Η Όου κατηγόρησε το Πεκίνο πως χρησιμοποίησε την επίσκεψη της Νάνσι Πελόσι, ως «δικαιολογία για να δημιουργήσει νέα ομαλότητα», που είναι «ο εκφοβισμός του λαού της Ταϊβάν».

Ο ταϊβανέζικος στρατός άρχισε νέα άσκηση τμε χρήση πραγματικών πυρών, έπειτα από τα μεγαλύτερα κινεζικά στρατιωτικά γυμνάσια στο Στενό της Ταϊβάν στην ιστορία.

Στη λευκή βίβλο που δημοσιοποιήθηκε από το Γραφείο υποθέσεων της Ταϊβάν, δεν αποκηρύσσεται «η χρήση βίας» και αναφέρεται ότι η Κίνα επιφυλάσσεται «της πιθανότητας να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα». «Είμαστε διατεθειμένοι να δημιουργήσουμε τεράστιο χώρο (συνεργασίας) για να επιτύχουμε ειρηνική επανένωση», αναφέρει το έγγραφο· «όμως δεν θα αφήσουμε κανένα περιθώριο ελιγμών για αυτονομιστικές ενέργειες με σκοπό την ψευδο-ανεξαρτησία της Ταϊβάν», προστίθεται.

Η Ταϊβάν παραμένει αυτόνομη από το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου (1949).

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.