Τα κορονοπάρτι, οι χρυσές ταπετσαρίες κι ένα σεξουαλικό σκάνδαλο οδήγησαν τον Τζόνσον σε παραίτηση

©ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Την παραίτησή του υπέβαλε την Πέμπτη ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, υποκύπτοντας στην αφόρητη πίεση από τις παραιτήσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών.

Ο Τζόνσον δήλωσε ότι αποχωρεί από την ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος και σκοπεύει να παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού μέχρι την εκλογή του διαδόχου του.

Έπειτα από έναν πολυήμερο αγώνα για να κρατηθεί στην εξουσία ο Τζόνσον εγκαταλείφθηκε από πολλούς συμμάχους του, μετά μια σειρά σκανδάλων.

Ακολουθούν μερικά σκάνδαλα που έχουν πλήξει πολιτικά τον Τζόνσον:

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΙΝΤΣΕΡ

Πρώην ανώτερος γραμματέας τόνισε ότι το γραφείο του Τζόνσον έδωσε ψευδείς πληροφορίες σχετικά με καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση από τον βουλευτή Κρίστοφερ Πίντσερ.

Ο Τζόνσον διόρισε τον Πίντσερ αναπληρωτή υπεύθυνο για την κομματική πειθαρχία, αλλά εκείνος τέθηκε εκτός κόμματος αφού παραδέχτηκε ότι είχε θωπεύσει δύο άνδρες.. Ο Πίντσερ είχε κατηγορηθεί και για άλλες υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης.

PARTYGATE

Το Partygate αφορά σκάνδαλο με πάρτυ που διοργανώθηκαν στην Ντάουνινγκ Στριτ, όπου αποδείχτηκε ότι παραβίασαν τους κανονισμούς κατά του κορονοϊού. Στον επιβλήθηκε πρόστιμο από την αστυνομία επειδή συμμετείχε σε ένα πάρτυ γενεθλίων.

Έκθεση ενός ανώτερου γραμματέα για μια σειρά από παράνομα πάρτυ και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ από το προσωπικό της Ντάουνινγκ Στριτ.

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ

Ο Ιμράν Άχμεντ Καν παραιτήθηκε αφού κρίθηκε ένοχος ότι κακοποίησε σεξουαλικά ένα 15χρονο αγόρι. Ο Νιλ Πάρις παραιτήθηκε αφού παραδέχτηκε ότι παρακολουθούσε πορνογραφικό υλικό στο κινητό του στην αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΟΥΕΝ ΠΑΤΕΡΣΟΝ

Τον περασμένο μήνα διαπιστώθηκε ότι ο Όουεν Πάτερσον είχε εμπλακεί σε μια «απίστευτη υπόθεση λόμπινγκ επ’ αμοιβή» ασκώντας πίεση για λογαριασμό εταιρειών που τον πλήρωναν.

ΠΛΟΥΣΙΟΠΑΡΟΧΗ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ

Έπειτα από μια ανακαίνιση του διαμερίσματος της Ντάουνινγκ Στριτ όπου κατοικεί ο Μπόρις Τζόνσον -η οποία περιέλαβε χρυσή ταπετσαρία αξίας 200.000 λιρών – η εκλογική επιτροπή της Βρετανίας επέβαλε πρόστιμο 17.800 λιρών στους Συντηρητικούς επειδή δεν ανέφεραν δωρεά για την πληρωμή της ανακαίνισης.

Ο σύμβουλος δεοντολογίας του Τζόνσον τον επέκρινε επειδή δεν αποκάλυψε μηνύματα που ανταλλάχθηκαν με τον δωρητή.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.