Tα σενάρια «εξόδου» της Λιζ Τρας από την Ντάουνινγκ Στριτ

©EPA

Η βρετανή πρωθυπουργός, Λιζ Τρας, πιέζεται να παραιτηθεί. Πώς θα μπορούσε όμως να εκδιωχθεί από την Ντάουνινγκ Στριτ;

Ακολουθούν τα πιθανά σενάρια.

Διαδοχικές παραιτήσεις

Διαδοχικές παραιτήσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη Λιζ Τρας, όπως συνέβη και στην περίπτωση του Μπόρις Τζόνσον.

Η ηγέτης των Συντηρητικών υπέστη ένα σοβαρό πλήγμα, με την αποχώρηση της υπουργού Εσωτερικών, λιγότερο από μια εβδομάδα αφού είχε διώξει τον υπουργό Οικονομικών, Κουάζι Κουαρτένγκ.

Η Σουέλα Μπράβερμαν ανέφερε πως έχει «σοβαρές ανησυχίες», στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Λιζ Τρας.

Αν η Λιζ Τρας παραιτούνταν, θα αποχωρούσε αμέσως από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, όμως θα παρέμενε στην εξουσία μέχρι να επιλεγεί ο διάδοχός της.

Πρόταση μομφής

Οι εσωτερικοί κανόνες του κόμματος προστατεύουν κάθε νέο ηγέτη από μια τέτοια ψηφοφορία στη διάρκεια των πρώτων 12 μηνών της θητείας του. Μετά την προθεσμία αυτή, πρέπει το 15% των 357 συντηρητικών βουλευτών να στείλουν μια επιστολή μομφής ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία.

Ωστόσο, η Επιτροπή 1922, έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τους κανόνες. Η Λιζ Τρας θα έχανε αμέσως την ηγεσία του κόμματος, όμως θα παρέμενε πρωθυπουργός μέχρι να επιλεγεί διάδοχος.

Πρόωρες εκλογές

Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές πρέπει να διεξαχθούν μέχρι το τέλος του 2024. Η Λιζ Τρας θα χρειαζόταν την υποστήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών.

Σύμφωνα με το βρετανικό Σύνταγμα, το οποίο είναι άγραφο, έχουν τρεις οδούς για να εκφράσουν την απουσία εμπιστοσύνης προς τον πρωθυπουργό, κυρίως ψηφίζοντας μια πρόταση μομφής ή καταψηφίζοντας τον προϋπολογισμό.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, ο επικεφαλής της κυβέρνησης πρέπει να παραιτηθεί ή να ζητήσει από το βασιλιά να διαλύσει το κοινοβούλιο, κάτι που σημαίνει γενικές εκλογές.

Στις δημοσκοπήσεις, η εργατική αντιπολίτευση καταγράφει τις καλύτερες επιδόσεις της εδώ και δεκαετίες.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.