Oι Ιταλοί θα κληθούν να ψηφίσουν για την ανανέωση του κοινοβουλίου, με τα κόμματα να προσπαθούν να πείσουν όσους περισσότερους ψηφοφόρους μπορούν.
Οι πολιτικές δυνάμεις δίνουν έμφαση στα πολιτικά μηνύματα μέσω διαδικτύου, καθώς και στις συνεντεύξεις στα τηλεοπτικά κανάλια και στον Τύπο.
Η «αζτέντα Ντράγκι» αποτελεί ουσιαστικό πυρήνα. Αφορά μέτρα στον τομέα της ενέργειας, στη δικαιοσύνη και στη διαφάνεια στις εργολαβίες του δημοσίου.
Η κεντροαριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος θεωρεί βασικής σημασίας την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων του Ντράγκι. Ο Λουίτζι Ντι Μάιο πρότεινε «να σταλεί από όλα τα κόμματα επιστολή στις Βρυξέλλες με αίτημα να εγκριθεί το πλαφόν στην τιμή της ενέργειας, όπως ακριβώς έχει προτείνει ο Ντράγκι».
O Κάρλο Καλέντα, επικεφαλής του κόμματος Azione, δήλωσε ότι το περιεχόμενο της ατζέντας Ντράγκι δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Η ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι, τόνισε ότι «το κόμμα της, σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, συμμερίσθηκε πάντα τις επιλογές της κυβέρνησης Ντράγκι και δεν έθεσε ποτέ υπό αμφισβήτηση την απεριόριστη στήριξη του Ουκρανικού λαού».
«Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το κύριο στοιχείο της είναι η ικανότητα να αντιμετωπίζει κανείς άμεσα, τα διάφορα προβλήματα, από την πανδημία μέχρι την οικονομική κρίση. Και να εξασφαλίσει παράλληλα εσωτερική και διεθνή αξιοπιστία», πρόσθεσε.
Έπειτα από τόσες αναφορές στη μέθοδο του Ιταλού οικονομολόγου και τεχνοκράτη πρωθυπουργού, τα διάφορα κόμματα θα πρέπει βέβαια να κοπιάσουν αρκετά για να καταφέρουν να συνθέσουν μια «αμιγώς πολιτική κυβέρνηση». Εκτός και αν στο τέλος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα εκπλήξει όλους και διαλέξει έναν «νέο Μάριο Ντράγκι» για την πρωθυπουργία.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις (Supermedia Αgi/Youtrend) δίνουν προβάδισμα στην κεντροδεξιά και στην άκρα δεξιά. Η Φόρτσα Ιτάλια του Μερλουσκόνι, η Λέγκα του Σαλβίνι και τα Αδέλφια της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι εξασφαλίζουν το 46,4% της πρόθεσης ψήφου. Η κεντροαριστερή συμμαχία «πείθει» το 33,6% των Ιταλών.