Συνομιλία Σολτς και Ζελένσκι για τις εξαγωγές σιτηρών

© EPA/JOHANNA GERON / POOL

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στην επικοινωνία των ηγετών των δύο κρατών, όπως ανακοίνωσε η καγκελαρία, έγινε ενημέρωση για τις συνομιλίες που είχαν ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Όλαφ Σολτς με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν για την κατάσταση στην Ουκρανία. Τόνισαν ότι πρέπει να βρεθεί λύση για την εξαγωγή σιτηρών από τη χώρα. Οι δύο ηγέτες «συνεχίζουν την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις επιλογές για περαιτέρω υποστήριξη στην Ουκρανία και συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή», αναφέρει η ανακοίνωση.

Bloomberg: Τουρκία και Ρωσία προωθούν συμφωνία για τα σιτηρά

Η Τουρκία και η Ρωσία καταλήγουν σε συμφωνία για τη μεταφορά αγροτικών προϊόντων της Ουκρανίας. Όπως αναφέρει το Bloomberg, η μεταφορά των σιτηρών θα γίνεται από ένα βασικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας. Η Ουκρανία, ωστόσο, παραμένει επιφυλακτική απέναντι στην προτεινόμενη συμφωνία.

Σύμφωνα με το Bloomberg η συμφωνία προβλέπει την αποναρκοθέτηση της θάλασσας της Οδησσού και επιτρέπει την ασφαλή διέλευση των πλοίων μέσω της Μάυρης Θάλασσας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Η Ουκρανία ανησυχεί πως το λιμάνι θα μπορούσε να μείνει ανοιχτό σε ρωσική επίθεση. Μάλιστα, η Ρωσία απαιτεί να έχει τη δυνατότητα να κάνει ελέγχους σε εμπορικά πλοία, κάτι με το οποίο είναι αντίθετο το Κίεβο.

Το σχέδιο θα συζητήσουν την Τετάρτη ο Σεργκέι Λαβρόφ με εκπροσώπους της Άγκυρας.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.