Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

POOL ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI

Τη συμφωνία για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ανακοίνωσε πριν από λίγα λεπτά ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στο Twitter. «Αυτό καλύπτει άμεσα περισσότερα από τα 2/3 των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, κόβοντας μια τεράστια πηγή χρηματοδότησης για την πολεμική της μηχανή. Μέγιστη πίεση στη Ρωσία για να σταματήσει τον Πόλεμο», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι «το πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει και άλλα σκληρά μέτρα: Την αφαίρεση από το SWIFT της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας Sberbank, την απαγόρευση άλλων 3 ρωσικών κρατικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και την επιβολή κυρώσεων σε ανθρώπους που ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία».

Τις μεγαλύτερες ενστάσεις για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο είχε διατυπώσει η Ουγγαρία που επέμενε ως και τη σημερινή Σύνοδο σε σκληρή γραμμή.

Η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν ηγούνταν μιας ομάδας χωρών που ήταν δύσκολο να αντέξουν τέτοια μέτρα, καθώς εισάγουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας από τη Ρωσία. Ο Όρμπαν τονίζει πως χρειάζεται μεγαλύτερη μεταβατική περίοδος για το εμπάργκο. Το έκτο πακέτο κυρώσεων ανακοινώθηκε στις 4 Μαΐου, αλλά δεν υπάρχει ακόμη οριστική συμφωνία.

«Αν στοχοποιήσουμε το πετρέλαιο που φθάνει διά θαλάσσης, θα πλήξουμε τουλάχιστον τα δύο τρίτα των εισαγωγών, ίσως περισσότερο», δήλωσε στο Associated Press ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, καθώς Ουγγαρία και Σλοβακία εξαρτώνται από το πετρέλαιο που παραλαμβάνουν μέσω του σοβιετικής εποχής αγωγού Druzhba.

Αν και ο συμβιβασμός δεν εμπεριέχει την πλήρη και άμεση απαγόρευση που ζήτησαν η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής και δεν αφορά το ρωσικό φυσικό αέριο, εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό βήμα για την ΕΕ, η οποία εισήγαγε το 35% του πετρελαίου της από τη Ρωσία και πριν από ένα μήνα υποστήριζε ότι είναι πολύ εξαρτημένη από τη ρωσική ενέργεια για να συμμετάσχει στο εμπάργκο των ΗΠΑ.

Το εμπάργκο – το οποίο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, θα ισχύσει από το τέλος του έτους –  θα περιλαμβάνει τη μεταφορά πετρελαίου και των προϊόντων του από τη θάλασσα, όμως θα περιλαμβάνει μια σημαντική εξαίρεση: τους χερσαίους αγωγούς.

Επρόκειτο για βασικό αίτημα της Ουγγαρίας, η οποία υποστήριξε ότι η απαγόρευση θα έθετε σε κίνδυνο την οικονομία της δεδομένης της εξάρτησής της από το αργό πετρέλαιο που μεταφέρεται από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Druzhba.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.