Σύνοδος Κορυφής: Γιατί Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία και Βουλγαρία «μπλοκάρουν» το εμπάργκο

©POOL ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI

Οι διαφωνίες παραμένουν όσον αφορά στο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι,έχει ζητήσει από την Ένωση να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και να μειώσει τα έσοδα των εξαγωγών πετρελαίου.

Η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν ηγείται μιας ομάδας χωρών που δεν αντέχουν τέτοια μέτρα, καθώς εισάγουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας από τη Ρωσία. Ο Όρμπαν τονίζει πως χρειάζεται μεγαλύτερη μεταβατική περίοδος για το εμπάργκο. Το έκτο πακέτο κυρώσεων ανακοινώθηκε στις 4 Μαΐου, αλλά δεν υπάρχει ακόμη οριστική συμφωνία.

«Αν στοχοποιήσουμε το πετρέλαιο που φθάνει διά θαλάσσης, θα πλήξουμε τουλάχιστον τα δύο τρίτα των εισαγωγών, ίσως περισσότερο», δήλωσε στο Associated Press ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, καθώς Ουγγαρία και Σλοβακία εξαρτώνται από το πετρέλαιο που παραλαμβάνουν μέσω του σοβιετικής εποχής αγωγού Druzhba.

Reuters: Στη δημοσιότητα το προσχέδιο για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Οι 27 θα συμφωνήσουν πως το πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα πρέπει να περιλαμβάνει και το εμπάργκο στο πετρέλαιο, όμως, σύμφωνα με το Reuters, στο προσχέδιο αναφέρεται πως η τελική συμφωνία δεν αναμένεται σήμερα, καθώς δεν υπάρχουν διαφωνίες σε ορισμένα «κομμάτια».

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί ότι το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα καλύπτει το αργό πετρέλαιο καθώς και τα προϊόντα πετρελαίου, που παραδίδονται από τη Ρωσία στα κράτη μέλη, με μια προσωρινή εξαίρεση για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών», αναφέρει το τελευταίο προσχέδιο.

«Ως εκ τούτου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτρέπει τη Σύνοδο να το οριστικοποιήσει και να το υιοθετήσει χωρίς καθυστέρηση, διασφαλίζοντας θεμιτό ανταγωνισμό και ίσους όρους ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά της ΕΕ και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών – μελών σε περίπτωση αιφνίδιας διακοπής του εφοδιασμού», σημειώνεται.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.