Σύνοδος Κορυφής: Ενέργεια και επισιτιστική κρίση στην κορυφή της ατζέντας

©EPA/KENZO TRIBOUILLARD / POOL MAXPPP OUT

Με το θέμα της ενέργειας ξεκινά η δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν σήμερα το πρωί το θέμα της ενέργειας στη δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί γύρω από τη χρηματοδότηση του σχεδίου REPowerEU, για τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, «Πρέπει να επιταχύνουμε την ενεργειακή μας μετάβαση εάν θέλουμε να καταργήσουμε σταδιακά την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα το συντομότερο δυνατό. Βασιζόμενοι στις αποφάσεις μας στις Βερσαλλίες, θα συζητήσουμε τους καλύτερους τρόπους για να προχωρήσουμε», αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ.

Είναι πιθανό να τεθεί εκ νέου το θέμα της μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, λόγω διαφωνίας ορισμλενων κρατών. Στη συνέχεια, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν το θέμα της επισιτιστικής κρίσης που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν, με ποιο τρόπο θα εξαχθούν 20 εκατομμύρια τόνοι σιταριού από την Ουκρανία.

«Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Είναι ευθύνη της ΕΕ να φροντίσουμε τους εαυτούς μας αλλά και τις αναπτυσσόμενες χώρες», δήλωσε χθες κατά την άφιξή του στη Σύνοδο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Τέλος, οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής ένωσης θα ανταλλάξουν απόψεις για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας. «Πρέπει να κλείσουμε τα κενά μας στις αμυντικές επενδύσεις και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας όσο το δυνατόν περισσότερο για να μεγιστοποιήσουμε τον αντίκτυπό μας», τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.