Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα το ΝΑΤΟ – Σε επιφυλακή ο στρατός της Πολωνίας

©Visegrád 24-Twitter

Παγκόσμια ανησυχία έχουν προκαλέσει οι αναφορές ότι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν πολωνικό έδαφος, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, προκαλώντας τον θάνατο δύο ανθρώπων

Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν εκτάκτως την Τετάρτη, κατόπιν αιτήματος της Πολωνίας βάσει του άρθρου 4 της συμμαχίας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν στο Reuters δύο Ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, η κυβέρνηση της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει την επίκληση του Αρθρου 4 της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ένας από τους διπλωμάτες είπε στο Reuters ότι η συμμαχία θα ενεργήσει προσεκτικά και χρειάζεται χρόνο για να επαληθεύσει τι ακριβώς έχει συμβεί.

Το άρθρο προβλέπει ότι όταν ένα κράτος μέλος της Συμμαχίας θεωρεί ότι απειλείται μπορεί να ζητήσει από τους εταίρους του να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για να εξεταστεί η σοβαρότητα της απειλής και το πώς αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί. Οι αποφάσεις λαμβάνονται ομόφωνα.

Παράλληλα,  η χώρα ανακοίνωσε ότι τμήμα των ενόπλων δυνάμεων έχει τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

Οι αναφορές ότι ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας κοντά στα ουκρανικά σύνορα είναι «απίστευτα ανησυχητικές», δήλωσε απόψε ο Βεντάντ Πατέλ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, συμπληρώνοντας ότι η Ουάσινγκτον προσπαθεί να αποσαφηνίσει τι ακριβώς συνέβη προτού εξετάσει τις επόμενες ενέργειές της. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ βρίσκεται σε επαφές με τα υπουργεία Εξωτερικών συμμαχικών χωρών και συνεργάζεται στενά με την πολωνική κυβέρνηση, είπε ο Πατέλ σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Λευκός Οίκος δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τις αναφορές πολωνικών μέσων ενημέρωσης και συνεργάζεται με την πολωνική κυβέρνηση για να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες, δήλωσε η εκπρόσωπος Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Αντριέν Γουάτσον, ερωτηθείσα από δημοσιογράφους σχετικά με το ενδεχόμενο ρωσικοί πύραυλοι να έπεσαν σε χωριό της ανατολικής Πολωνίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν νωρίτερα και οι δηλώσεις εκπροσώπου του Πενταγώνου. «Γνωρίζουμε τα δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρουν ότι δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν μια τοποθεσία στην Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Μπορώ να σας πω ότι επί του παρόντος δεν έχουμε καμιά πληροφορία που να επιβεβαιώνει αυτές τις αναφορές και εξετάζουμε περαιτέρω το θέμα», δήλωσε ο Πάτρικ Ράιντερ.

Επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα είχε νωρίτερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Μίλησα με τον Πρόεδρο της Πολωνίας, Ντούντα, για την έκρηξη στην Πολωνία. Εξέφρασα τα συλλυπητήριά μου για την απώλεια ζωών», αναφέρει με ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Συμπληρώνει ότι «το ΝΑΤΟ παρακολουθεί την κατάσταση και οι Σύμμαχοι διαβουλεύονται στενά. Είναι σημαντικό να τεκμηριώνονται όλα τα γεγονότα».

Το χρονικό

Δύο ρωσικοί πύραυλοι που θα χτυπούσαν στόχους στην Ουκρανία φαίνεται πως έπεσαν στην Πολωνία.

Οι πύραυλοι της Ρωσίας έπεσαν σε χωριό της Πολωνίας σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ. Όπως μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης οι δύο ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στο χωριό Πρεβόμντοφ, στα σύνορα Πολωνίας και Ουκρανίας, σκοτώνοντας δύο Πολωνούς πολίτες.

To Visegrad24 αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Μοραβιέτσκι και ο πρόεδρος της χώρας Αντρέι Ντούντα συγκάλεσαν εκτάκτως το Γραφείο Εθνικής Ασφάλειας.

Επιπλέον γίνεται αναφορά πως η πολωνική Πολεμική Αεροπορία κινητοποίησε μαχητικά αεροσκάφη.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι πύραυλοι πιθανότατα είχαν στόχο το Λβιβ, 100 χιλιόμετρα περίπου από τα σύνορα, όμως «έχασαν τον προσανατολισμό τους» και χτύπησαν το χωριό που βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τα ουκρανικά εδάφη.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των Αμερικανών υπηρεσιών, οι πύραυλοι όντως πέρασαν μέσα στο «μέλος του ΝΑΤΟ την Πολωνία, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους».

Από την πλευρά του το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, υποστήριξε ότι οι αναφορές από πολωνικά μέσα ενημέρωσης και αξιωματούχους σχετικά με ρωσικούς πυραύλους που έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας, αποτελούν «προβοκάτσια» με στόχο την κλιμάκωση της κρίσης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Interfax.

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία έχει εξαπολύσει μαζική επίθεση με πυραύλους σήμερα στην Ουκρανία, προκαλώντας προβλήματα στην ηλεκτροδότηση ακόμη και στη Μολδαβία.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.