Συνεχίζονται οι πυρκαγιές στην Ευρώπη

©ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Οι πυρκαγιές συνεχίζουν να μαίνονται σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, με τις θερμοκρασίες να μη βοηθούν το έργο των πυροσβεστών.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Οι πυροσβέστες χθες το βράδυ επιχειρούσαν να κατασβήσουν πυρκαγιές, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λονδίνου να καλείται να αντιμετωπίσει πολλές εστίες φωτιάς που ξέσπασαν σε διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας και κατέστρεψαν δεκάδες ακίνητα. Επίσης υπήρξαν πυρκαγιές σε εκτάσεις χαμηλής βλάστησης στο πλάι σιδηροδρομικών τροχιών και δρόμων

Ο Τίμοθι Στοκ, κάτοικος του χωριού Γουένινγκτον, ανατολικά του Λονδίνου, δήλωσε: «Δεν έχουμε τίποτα, χάθηκαν τα πάντα». Τα δρομολόγια τραίνων από το Λονδίνο προς την ανατολική ακτή της Αγγλίας έχουν προσωρινά ακυρωθεί, αφού φωτιά ξέσπασε κοντά στο Πιτέρμπορο στη κεντρική Αγγλία και είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν υποδομές των σιδηροδρομικών εγκαταστάσεων αλλά εξοπλισμός.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας ανέφερε πως, στο Κόνινγκσμπι της κεντρικής Αγγλίας χθες, ο υδράργυρος έφτασε τους 40,3 βαθμών Κελσίου, θερμοκρασία ρεκόρ για την Βρετανία. Σε 34 περιοχές σε όλη τη χώρα, οι θερμοκρασίες ξεπερνούν το προηγούμενο ρεκόρ των 38,7 βαθμών που σημειώθηκε το 2019.

ΓΑΛΛΙΑ

Οι πυροσβέστες στην περιοχή Ζιρόντ, στα νοτιοδυτικά της χώρας, καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες από τις 12 Ιουλίου να θέσουν υπό έλεγχο τις δασικές περιοχές. Ο Υπουργός Γεωργίας Μαρκ Φενό, δήλωσε: «Χρειάζεται να επενδυθούν περισσότερα χρήματα για να αντιμετωπιστούν τέτοιες απειλές. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια αρκετά ασυνήθιστη κατάσταση». Οι πυρκαγιές στην Ζιρόντ έχουν κάνει στάχτη πάνω από 190 χιλιάδες στρέμματα δάσους και 37 χιλιάδες άτομα έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

ΙΤΑΛΙΑ

Στην Τοσκάνη οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με πυρκαγιές που έχουν αναγκάσει εκατοντάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ έχουν εκραγεί δεξαμενές αερίου. Παράλληλα, πύρινα μέτωπα έχουν ξεσπάσει σε διάφορες περιοχές της Ιταλίας, με τις θερμοκρασίες να βρίσκονται στα ύψη.

Εννέα πόλεις βρίσκονται στην υψηλότερη βαθμίδα συναγερμού για καύσωνα, ενώ αύριο αναμένεται να προστεθούν άλλες πέντε πόλεις μεταξύ των οποίων η Ρώμη, το Μιλάνο και η Φλωρεντία. Σε αρκετές περιοχές στα βόρεια της χώρας, οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 40 βαθμούς.

Στην περιφέρεια Φρίουλι Βενέτσια Τζούλια, αρκετοί κάτοικοι έχουν αναγκαστεί να μείνουν στις οικείες τους λόγω του πυκνού καπνού από πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στην περιοχή Κάρσο, στα σύνορα με την Κροατία και τη Σλοβενία.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Η χώρας της Ιβηρικής πλήττεται από κύμα ακραίου καύσωνα περισσότερες από πέντε ημέρες. Οι δασικές πυρκαγιές μαίνονται από χθες το βράδυ στα βορειοδυτικά, στην επαρχία Θαμόρα. Οι τοπικές αρχές ενημέρωσαν πως 6 χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους, αφού οι φλόγες κατέστρεψαν πολλές χιλιάδες στρέμματα βλάστησης.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Περισσότεροι από 2000 πυροσβέστες έχουν ριχτεί στη μάχη της κατάσβεσης των πυρκαγιών στην Πορτογαλία. Τη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλούν δυο πύρινα μέτωπα στο βόρειο τμήμα της χώρας. Σε μια εκ των πυρκαγιών που προαναφέρθηκαν, επιχειρούσαν 800 πυροσβέστες, με τρία χωριά να εκκενώνονται. Η θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές της χώρας, αναμένονται να αυξηθούν.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.