Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, συνεχίζει να προκαλεί και να κατηγορεί την Ελλάδα για την ένταση στην Αν. Μεσόγειο.
Ο Ακάρ φανερά ενοχλημένος για την αγορά αμυντικού εξοπλισμού που πραγματοποίησε η Ελλάδα δήλωσε: «Εσείς δηλαδή με 3.000 νησιά στο Αιγαίο θα έρθετε μπροστά στη μύτη μας και θα μας κατηγορείτε για επεκτατισμό. Πραγματικά δεν υπάρχει καμία λογική. Εμείς αυτό θέλουμε να το δουν και να το καταλάβουν οι τρίτες χώρες. Υπάρχει κάτι που έχει ξεκινήσει από το 1832 και συνεχίζεται. Υπάρχει μια διαδικασία. Έχουν καλύψει όλο το Αιγαίο. Ποιος είναι ο επεκτατικός; Τα μάτια τα βλέπουν αυτά. Εδώ μιλάμε για μια χώρα που από την ίδρυσή της έχει επεκταθεί 5 ή 7 φορές. Ποιος είναι ο επεκτατικός; Eναντίον της Τουρκίας».
Στη συνέχει πρόσθεσε αναφερόμενος στην Ελλάδα πως «έχουν αυξήσει τον αμυντικό τους προϋπολογισμό σε σημαντικό βαθμό. Τον πενταπλασίασαν. Εμείς τους λέμε μην κουράζεστε με αυτά που κάνετε, είναι λίγα για τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις».
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ανέφερε για ακόμη μια φορά το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου των οποίων την κυριαρχία αμφισβητεί. Συγκεκριμένα είπε: «Στο 12ο άρθρο της Συνθήκης της Λωζάννης και στο 14ο άρθρο της Συνθήκης των Παρισίων αναφέρεται πως τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα υπό τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης. Είναι τα νησιά με καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης. Υπάρχουν 23 νησιά από τα οποία στρατιωτικοποίησαν τα 16. Κι έρχονται μπροστά μας με ασόβαρα επιχειρήματα. Πήγαν και εγκατέστησαν αεροδρόμια, άρματα μάχης, όλμους. Τότε, αυτό δεν μας δημιουργεί το δικαίωμα για αυτοάμυνα; H εγκατάσταση των όπλων μπροστά στη μύτη μας δεν αποτελεί απειλή για τη χώρα μας; Tι θα συμβεί αν αντιδράσουμε; Δεν γίνεται συζητήσιμη η κυριαρχία αυτών των νησιών λόγω της στρατιωτικοποίησης;».
«Κάνουν αβάσιμες δηλώσεις. Τώρα συνέχεια μιλούν για νεο-Οθωμανισμό. Στις συνομιλίες, στις συναντήσεις μας, στα αιτήματά μας δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Εμείς λέμε διεθνές δίκαιο, Συνθήκες Λωζάνης και Παρισίων. Αυτά λέμε και διεκδικούμε τα δικαιώματά μας», πρόσθεσε.
Τέλος, φάνηκε δυσαρεστημένος και για την εμπλοκή άλλων χωρών στα ελληνοτουρκικά λέγοντας χαρακτηριστικά «εμείς δεν θέλουμε τα ελληνοτουρκικά προβλήματα να γίνουν προβλήματα Τουρκίας – Ε.Ε., Τουρκίας – Eυρώπης, Τουρκίας – NATO και Τουρκίας – HΠΑ». Σημείωσε επίσης πως: «Tα προβλήματα των δυο χωρών είναι προβλήματα της Ελλάδας και της Τουρκίας. Όμως, δυστυχώς ο πρωθυπουργός της Ελλάδας όπως και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας με επιθετική ρητορική και επιθετικές πράξεις χαλάνε το πιθανό θετικό κλίμα το οποίο θα μπορούσε να δημιουργηθεί μεταξύ των δυο χωρών… Καθώς δεν πήγαν μόνο στις ΗΠΑ για να μην μας δοθούν τα F-16, πήγαν και στη Γερμανία και είπαν “μη δώσετε τα υποβρύχια”».