Συνεχίζει να φλέγεται η Πορτογαλία – Η Ελλάδα έστειλε δύο Canadair

©Pixabay

Η χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου συνεχίζει να δοκιμάζεται από τις φλόγες και τις υψηλές θερμοκρασίες.

Από τις αρχές Ιουλίου η Πορτογαλία πλήττεται από ένα τρίτο κύμα καύσωνα, ενώ παράλληλα υπάρχουν πολλές πυρκαγιές και η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού.

Σήμερα (22/8), περισσότεροι από 1800 πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες στην πορτογαλική επικράτεια. Το μεγαλύτερο πύρινο μέτωπο μαίνεται στην περιφέρεια Βίλα Ρεάλ, στα βόρεια της χώρας και εξαπλώνεται στο εσωτερικό μιας ορεινής ζώνης με δύσκολη πρόσβαση.

Η Πορτογαλία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού από χθες Κυριακή, με την κυβέρνηση περιορίζει κυρίως την πρόσβαση στα δάση και απαγορεύει τη χρήση μηχανημάτων ή τα θεάματα πυροτεχνημάτων για να αποφευχθεί η εκδήλωση πυρκαγιών.

Σήμερα και αύριο, το Πορτογαλικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο (IPMA) προβλέπει πως οι θερμοκρασίες θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Φέτος, η χώρα αντιμετωπίζει εξαιρετικές συνθήκες ξηρασίας με τον Ιούλιο να είναι ο πιο ζεστός μήνας του τελευταίου αιώνα.

Από την αρχή του 2022, περισσότερα από 940 χιλιάδες έχουν γίνει στάχτη. Το 2017 υπενθυμίζεται πως οι φονικές πυρκαγιές στοιχίσει τη ζωή σε 100 ανθρώπους, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Ινστιτούτου για την Προστασία της Φύσης και των Δασών (ICNF).

Τις τελευταίες εβδομάδες, μόνο η δασική πυρκαγιά στον εθνικό δρυμό Σέρα ντα Εστρέλα, έκαψε περισσότερα από 250.000 στρέμματα βλάστησης, πριν ανακοινωθεί την περασμένη Τετάρτη πως τέθηκε υπό έλεγχο.

Η Ελλάδα, έστειλε δύο αεροσκάφη Canadair CL-415 στην Πορτογαλία, ανταποκρινόμενη στο σχετικό αίτημα των πορτογαλικών Αρχών, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.