Συμφώνησαν ΕΕ – ΗΠΑ για συνεργασία στην αντιμετώπιση απειλών δημόσιας υγείας

©jarmoluk – Pixabay

Συμφωνία για συνεργασία στην υγεία υπογράφηκε στις 19 Μαΐου στο Βερολίνο από την Επίτροπο για θέματα Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου και τον Αμερικανό υπουργό, Υγείας Ξαβιέ Μπεκέρα.

«Η σημερινή πρώτη διατλαντική συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της υγείας είναι ένα σημαντικό βήμα στην ήδη στενή συνεργασία μας με τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της COVID-19. Σήμερα θέτουμε αυτή τη συνεργασία σε νέες βάσεις, για να εντοπίσουμε από κοινού απειλές για την υγεία, να εργαστούμε από κοινού για την απόκτηση ιατρικών αντιμέτρων και να προετοιμαστούμε από κοινού για απειλές για την υγεία. Όπως μας έδειξε η πανδημία, η ένωση των δυνάμεων θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε καλύτερα μελλοντικές κρίσεις υγείας και να προστατεύσουμε καλύτερα τους πολίτες σε όλη την Ευρώπη και παγκοσμίως» δήλωσε η Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου.

Ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ, Ξαβιέ Μπεκέρα προέβη και αυτός σε δηλώσεις και είπε μεταξύ άλλων: «Η ενίσχυση της συνεργασίας μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω αυτής της επίσημης συμφωνίας, υποδηλώνει τη σημασία που δίνουν οι ΗΠΑ στη συνεργασία για την επίτευξη των κοινών μας στόχων ετοιμότητας και ανταπόκρισης σε πανδημίες. Επιπλέον, αυτή η διευθέτηση μάς δίνει την ευκαιρία να βοηθήσουμε από κοινού άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων εκτός ΕΕ, με την ενίσχυση της ικανότητάς τους να προλαμβάνουν, να εντοπίζουν και να ανταποκρίνονται σε απειλές για τη δημόσια υγεία».

Η συμφωνία θα συντονιστεί από την Αρχή Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης και Ετοιμότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υγεία (HERA) και τη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ και από την πλευρά των ΗΠΑ από το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών. Μέσα από τη συμφωνία προβλέπεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ΗΠΑ να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με την επιδημία και την αλυσίδα εφοδιασμού, την έρευνα και την καινοτομία και την παραγωγή ιατρικών αντιμέτρων, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων και των θεραπειών.

Πιο συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους στους εξής τομείς:

– Επανεξέταση κοινών αξιολογήσεων απειλών

– Κοινή χρήση ασφαλών δεδομένων για παγκόσμια επιτήρηση για την έγκαιρη ανίχνευση αναδυόμενων απειλών για την υγεία.

– Υποστήριξη προμηθειών

– Συντονισμό υποστήριξης για την έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων ιατρικών αντιμέτρων.

– Υποστήριξη τρίτων χωρών για τη δημόσια υγεία.

– Αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης σχετικά με τις απειλές για την υγεία

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.