Συμφωνία Gazprom – Κίνας για πληρωμή του φυσικού αερίου σε εθνικό νόμισμα

©EPA/ANATOLY MALTSEV

Η Gazprom ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία για την έναρξη των πληρωμών για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα σε γιουάν και ρούβλια.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, δήλωσε ότι οι πληρωμές σε ρωσικά ρούβλια και κινεζικά γιουάν είναι «αμοιβαία επωφελής» και για την Gazprom και την China National Petroleum Corporation.

Μόσχα: Για την ενεργειακή κρίση ευθύνονται οι ΗΠΑ

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ δημιούργησαν την κρίση στις προμήθειες φυσικού αερίου, επειδή ώθησαν τους Ευρωπαίους ηγέτες προς το «αυτοκτονικό» βήμα να διακόψουν τη συνεργασία με τη Μόσχα.

Όταν ρωτήθηκε τι πρέπει να γίνει ώστε ο αγωγός Nord Stream να τεθεί και πάλι σε λειτουργία, η εκπρόσωπος του υπουργείοy Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε: «Ακούστε, μου κάνετε ερωτήσεις τις απαντήσεις στις οποίες γνωρίζουν την απάντηση ακόμη και τα παιδιά: αυτοί που το ξεκίνησαν πρέπει να το σταματήσουν».

Η Ζαχάροβα τόνισε ότι οι ΗΠΑ επεδίωκαν εδώ και καιρό να διαρρήξουν τις ενεργειακές σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών. «Επικράτησε η κυριαρχία της Ουάσινγκτον», πρόσθεσε η Ζαράροβα.

«Στην ΕΕ ανήλθαν στην εξουσία πολιτικές δυνάμεις που παίζουν τον ρόλο των προβοκατόρων», συμπλήρωσε. «Είναι εντελώς αυτοκτονικό, αλλά φαίνεται ότι θα το πάνε μέχρι το τέλος», κατέληξε η Ζαχάροβα.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.