Συγκρίσεις της Κρίσης των Πυραύλων του 1962 με τον πόλεμο στην Ουκρανία κάνει ο Λαβρόφ

©Eurokinissi-ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΟΜΙΚΟΥ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ότι ελπίζει ο Τζο Μπάιντεν να έχει τη σοφία να αντιμετωπίσει μια παγκόσμια αντιπαράθεση παρόμοια με την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας του 1962.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει οδηγήσει στη μεγαλύτερη αντιπαράθεση μεταξύ Μόσχας και Δύσης μετά από την κρίση του 1962, όταν η Σοβιετική Ένωση και οι ΗΠΑ θεωρείται ότι έφτασαν κοντά σε πυρηνικό πόλεμο. Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Φ. Κένεντι, ανακάλυψε ότι ο τότε Σοβιετικός ηγέτης, Νικίτα Χρουστσόφ, είχε αναπτύξει πυρηνικούς πυραύλους στην Κούβα.

Σε συνέντευξή του, ο Λαβρόφ σημείωσε ότι υπάρχουν «ομοιότητες» με το 1962, κυρίως επειδή η Ρωσία απειλείται από τα όπλα της Δύσης.

«Ελπίζω ότι στη σημερινή κατάσταση, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα έχει περισσότερες ευκαιρίες να καταλάβει ποιος δίνει εντολές και το πώς», τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ. «Αυτή η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική».

«Η διαφορά είναι ότι στο μακρινό 1962, ο Χρουστσόφ και ο Κένεντι βρήκαν τη δύναμη να επιδείξουν υπευθυνότητα και σοφία, και τώρα δεν βλέπουμε τέτοια ετοιμότητα από την πλευρά της Ουάσινγκτον και των δορυφόρων της», συνέχισε.

Ο Κένεντι συμφώνησε κρυφά να απομακρύνει όλους τους πυραύλους από την Τουρκία, με αντάλλαγμα ο Χρουστσόφ να απομακρύνει όλους τους πυραύλους από την Κούβα, και κάπως έτσι η κρίση αποκλιμακώθηκε.

Ερωτηθείς τι πρέπει να κάνει η Ρωσία, ο Λαβρόφ απάντησε: «Η ετοιμότητα της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, για διαπραγματεύσεις παραμένει αμετάβλητη».

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.