Στόλτενμπεργκ: Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για την προστασία των χωρών στη Βαλτική

©ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Το ΝΑΤΟ θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσει τις χώρες της Βαλτικής, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Δεν μοιραζόμαστε ποτέ τις λεπτομέρειες των επιχειρησιακών σχεδίων», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του στους Financial Times.

«Αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε τις χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία για δεκαετίες, προσαρμόζοντας την παρουσία μας υπό το φως της αξιολόγησης απειλών. Το έχουμε κάνει στο παρελθόν και θα το κάνουμε ξανά», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, η σύνοδος του ΝΑΤΟ θα λάβει «ευρείας κλίμακας και σημαντικές αποφάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση της συλλογικής ασφάλειας». Θα βελτιώσουν την άμυνα του στα ανατολικά για την αποτροπή οποιασδήποτε εισβολής.

Ο ίδιος ανέφερε ότι συζήτησε τα θέματα αύξησης των δυνάμεων στη Βαλτική με τους ηγέτες των χωρών αυτών. «Ήταν υπό σοβιετική κυριαρχία για δεκαετίες. Έχουν μια ιστορία όταν έμαθαν με τον δύσκολο τρόπο τι σημαίνει να είσαι υπό κατοχή και αιχμαλωσία», είπε..

Σε ερώτηση σχετικά με δηλώσεις της πρωθυπουργού της Εσθονίας, σημείωσε: «Καταλαβαίνω ότι θέλει περισσότερη παρουσία στο ΝΑΤΟ και μπορώ να της το υποσχεθώ».

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.