Στόλτενμπεργκ: Η Κίνα συνιστά πρόκληση για τα συμφέροντα και τις αξίες της Συμμαχίας

©EUROKINISSI/POOL NATO

Η Κίνα συνιστά πρόκληση για τις αξίες και τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Μιλώντας κατά την έναρξη της δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ο ίδιος τόνισε πως η Συμμαχία πρέπει να λάβει υπόψη της τις συνέπειες για την ασφάλειά της από τις κινεζικές επενδύσεις.

Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε πως αναμένει «μια πολύ σημαντική απόφαση» για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Συμμαχία στο θέμα της τρομοκρατίας. Η Ρωσία, κατά τον ίδιο. συνιστά μια «άμεση απειλή» για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ. «Θα πούμε ξεκάθαρα ότι η Ρωσία αντιπροσωπεύει μια άμεση απειλή για την ασφάλειά μας», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στη διάρκεια της συνόδου κορυφής.

Αναφορικά με το αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ αναμένει μια γρήγορη επικύρωσή του. «Θα λάβουμε απόφαση κατά τη σύνοδο κορυφής να καλέσουμε τη Σουηδία και τη Φινλανδία να γίνουν μέλη, αυτό είναι αναπάντεχα γρήγορο», σημείωσε.

«Μετά την πρόσκληση απαιτείται μια διαδικασία επικύρωσης από 30 εθνικά κοινοβούλια. Αυτό πάντα παίρνει λίγο χρόνο, αλλά αναμένω επίσης ότι θα γίνει αρκετά γρήγορα γιατί οι σύμμαχοι είναι έτοιμοι να επιχειρήσουν να κάνουν τη διαδικασία επικύρωσης να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό», κατέληξε.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.