Στόλτενμπεργκ: Αποδεκτές οι ανησυχίες ασφάλειας της Άγκυρας

©EUROKINISSI/POOL NATO

Οι ανησυχίες ασφάλειας της Τουρκίας είναι αποδεκτές, όπως δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ μίλησε για την αντίθεση της Τουρκίας ως προς την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Στόλτενμπεργκ επισκέφτηκε τον φινλανδό πρόεδρο, Σάουλι Νιινίστο, τονίζοντας ότι κανένας άλλος νατοϊκός σύμμαχος δεν έχει υποφέρει περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις, επομένως είναι αποδεκτές οι ανησυχίες της Άγκυρας.

Η είσοδος της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εξαρτάται από τις απαντήσεις τους στα αιτήματα της Τουρκίας, δήλωσε τις προηγούμενες ημέρες εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου.

Ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε πως η πρόοδος ως προς την ένταξη των δύο χωρών θα κριθεί από τις απαντήσεις που θα δώσουν σχετικά με τα αιτήματα της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται πως η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στη Συμμαχία ορμώμενοι, λίγο μόλις καιρό μετά από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Τουρκία, ωστόσο, έχει αντιρρήσεις, καθώς υποστηρίζει πως οι δύο Σκανδιναβικές χώρες υποστηρίζουν Κούρδους υποστηρικτές του PKK.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του Ερντογάν, δήλωσε στην El Pais ότι ο τρόπος με τον οποίο η Φινλανδία και η Σουηδία θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Τουρκίας θα καθορίσει την πορεία των αιτημάτων τους.

«Εξαρτάται από το τι κάνουν η Σουηδία και η Φινλανδία», είπε. «Όταν δούμε πρόοδο στα αιτήματά μας, τότε η διαδικασία θα προχωρήσει. Το ΝΑΤΟ δεν είναι μια τουριστική, μια ούτε και οικονομική συμμαχία· είναι συμμαχία ασφάλειας, που σημαίνει ότι πρέπει να παρέχει ασφάλεια σε όλα τα μέλη του εξίσου και δίκαια», υπογράμμισε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.