Στις Βρυξέλλες σήμερα η Μελόνι – Συνάντηση με την ηγεσία της ΕΕ

©EPA/ANSA/MASSIMO PERCOSSI

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι θα συναντηθεί σήμερα (3/11) στις Βρυξέλλες με τους ομολόγους της της ΕΕ για πρώτη φορά μετά την εκλογή της, σε μια συνάντηση στην οποία αναμένεται να κυριαρχήσει η ενεργειακή κρίση.

Το ταξίδι της Μελόνι, η οποία έχει δεσμευθεί να υπερασπίζεται πάνω απ’ όλα τα συμφέροντα της Ιταλίας, παρακολουθείται στενά καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι ενδέχεται να προκύψουν διαφωνίες μεταξύ της κυβέρνησής της και των ευρωπαϊκών θεσμών.

Η Μελόνι θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα.

Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας, επικεφαλής της πιο δεξιάς κυβέρνησης της χώρας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πηγαίνει στις Βρυξέλλες χωρίς διάθεση αντιπαράθεσης, σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Λορέντζο Κοντόνιο. «Η Μελόνι είναι ρεαλίστρια και θέλει να περάσει την εικόνα μιας μετριοπαθούς ηγέτιδας».

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, επικεφαλής της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης, εκτιμάται ότι θα επικεντρωθεί στην ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη μείωση των τιμών της ενέργειας, μια μάχη που ξεκίνησε ο προκάτοχός της Μάριο Ντράγκι.

«Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην ενέργεια (…) το πιο άμεσο πρόβλημα την ώρα που ο χειμώνας πλησιάζει», υπογράμμισε ο Κοντόνιο, σύμφωνα με τον οποίο η Μελόνι θα προσπαθήσει να δείξει ότι υπάρχει συνέχεια στη διακυβέρνηση της Ιταλίας και θα ζητήσει λύσεις «σε ευρωπαϊκό επίπεδο», ακολουθώντας τη γραμμή του Ντράγκι.

Αυτό το ταξίδι δεν αναμένεται ότι θα έχει «καμία ουσιαστική συνέπεια για το άμεσο μέλλον», σχολίασε σήμερα η εφημερίδα Il Messaggero, προσθέτοντας ότι πρόκειται να επιτρέψει στη Μελόνι να εκτιμήσει «τις προοπτικές» μιας ευρωπαϊκής βοήθειας προς τη χώρα.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ελπίζουν από την πλευρά τους ότι θα εκμεταλλευθούν την ευκαιρία «για να κατανοήσουν καλύτερα τις προθέσεις της Μελόνι», σημείωσε ο Σεμπαστιάν Μαγιάρ, διευθυντής του ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ.

«Πέρα από τα καθησυχαστικά μηνύματα» σχετικά με τη δέσμευση της Ρώμης προς τη Δύση και το ΝΑΤΟ, αλλά και τις αποστάσεις που έλαβε από τον φασισμό, η Μελόνι «τελικά ήταν αρκετά ασαφής σχετικά με το τι θέλει να κάνει», πρόσθεσε.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να εμφανιστούν συνετοί ώστε να αποφύγουν να σπρώξουν την Ιταλίδα πρωθυπουργό προς το στρατόπεδο των δύο εθνικιστικών μαύρων προβάτων της ΕΕ: της Πολωνίας και της Ουγγαρίας.

Ωστόσο ο Μαγιάρ εκτίμησε ότι «στα οικονομικά θέματα (η Μελόνι) δεν έχει κανένα συμφέρον να ανοίξει μέτωπο με τις Βρυξέλλες».

Όμως θα είναι δύσκολο για τις Βρυξέλλες να αποφύγουν κάποια στιγμή μια αντιπαράθεση με την Ιταλία για το μεταναστευτικό, το ζήτημα πάνω στο οποίο η ακροδεξιά βασίζει τη ρητορική της, καθώς η χώρα αποτελεί πύλη εισόδου των μεταναστών στην Ευρώπη.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.