Από τις 7 σήμερα το πρωί (08:00 ώρα Ελλάδας), μέχρι τις 11 το βράδυ (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος) καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες 50.869.304 Ιταλοί, για τις γενικές εκλογές.
Το 51,74% των πολιτών με δικαίωμα ψήφου είναι γυναίκες, και το υπόλοιπο 48,26% άνδρες, ενώ 4.741.790 είναι απόδημοι.
Δύο οι κύριες συμμαχίες κομμάτων που μετέχουν στην εκλογική αναμέτρηση: το συντηρητικό μέτωπο (με τα Αδέλφια της Ιταλίας, την Λέγκα και την Φόρτσα Ιτάλια) και το προοδευτικό (Δημοκρατικό Κόμμα, Περισσότερη Ευρώπη, Συμμαχία Οικολόγων και Ιταλικής Αριστεράς και Επιλογή Πολιτών).
Ως ανεξάρτητο κατεβαίνει στις εκλογές το Κίνημα Πέντε Αστέρων, ενώ τη στήριξη των εκλογέων ζητούν και τα κόμματα «Ζωντανή Ιταλία» και «Δράση», τα οποία πρόσφατα δημιούργησαν τον λεγόμενο «Κεντρώο Πόλο». Ο εκλογικός νόμος βασίζεται κατά δυο τρίτα στην απλή αναλογική και κατά ένα τρίτο στο πλειοψηφικό.
Μόλις κλείσουν οι κάλπες, θα παρουσιαστούν Exit Poll, ενώ η καταμέτρηση των ψήφων αναμένεται να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα το πρωί.
Ανησυχία στην ΕΕ
Προβληματισμός και ανησυχία επικρατούν στην ΕΕ σχετικά με το ενδεχόμενο ακροδεξιάς κυβέρνησης στην Ιταλία.
Αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, για πρώτη φορά στην Ιταλία θα αναλάβει την εξουσία η πλέον ακροδεξιά κυβέρνηση στην μεταπολεμική της ιστορία.
Το εθνικιστικό κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι, Αδέλφια της Ιταλίας (Fratelli d’Italia), το ευρωσκεπτικιστικό, ακροδεξιό κόμμα, Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και η δεξιά Forza Italia, του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενδέχεται να εξασφαλίσουν σαφή πλειοψηφία απόψε.
Όσον αφορά το κράτος δικαίου, τις θεμελιώδεις ελευθερίες, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ και τη μετανάστευση, η Ρώμη θα βρεθεί αναμφίβολα κοντά στις θέσεις της Ουγγαρίας ή της Πολωνίας, με βάση τις προεκλογικές δηλώσεις της Μελόνι.
Το ερώτημα για τις Βρυξέλλες είναι αν θα είναι δυνατή η ανάπτυξη εποικοδομητικής συνεργασίας με τέτοια κυβέρνηση.
Οι Βρυξέλλες ανησυχούν επειδή η Τζόρτζια Μελόνι έχει ήδη ανακοινώσει ότι επιθυμεί να επαναδιαπραγματευτεί μέρος των όρων που συνοδεύουν το ιταλικό σχέδιο ανάκαμψης, συνολικού ύψους 191,5 δισεκ. ευρώ,
Όμως τα περιθώρια για διαπραγμάτευση είναι στενά και κανείς στους ευρωπαϊκούς θεσμούς δεν θα ήθελε να δει να παγώνουν οι μεταρρυθμίσεις του Μάριο Ντράγκι.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έστειλε σαφές μήνυμα από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον: «Θα συνεργαστούμε με οποιαδήποτε δημοκρατική κυβέρνηση θέλει να συνεργαστεί μαζί μας», όμως «αν τα πράγματα πάνε στραβά, έχουμε τα εργαλεία» για να αντιδράσουμε, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Θα δούμε το αποτέλεσμα των εκλογών» είπε η πρόεδρος της Κομισιόν.