Στέρε: Η επίθεση δεν θα σταματήσει τον αγώνα για την εξασφάλιση ίσων δικαιωμάτων

©Jonas Gahr Støre – Pixabay

Ο νορβηγός πρωθυπουργός, Γιόνας Γκαρ Στέρε, δήλωσε πως η επίθεση με στόχο γκέι μπαρ στο Όσλο δεν θα σταματήσει τον αγώνα για την εξασφάλιση ίσων δικαιωμάτων.

Ως «τρομοκρατική ενέργεια» και «έγκλημα μίσους» αντιμετωπίζει η αστυνομία στο Οσλο τη φονική επίθεση που σημειώθηκε σε νυχτερινό κλάμπ, στοιχίζοντας τη ζωή σε δύο ανθρώπους και τραυματίζοντας τουλάχιστον 21, με 10 από αυτούς σοβαρά. «Η αστυνομία διερευνά την υπόθεση ως τρομοκρατική ενέργεια», τονίζεται σε ανακοίνωσή της.

Ο ύποπτος συνελήφθη μετά τους πυροβολισμούς έξω από δύο νυχτερινά κέντρα, το ένα εκ των οποίων ήταν γκέι μπαρ, στο κέντρο του Όσλο. Πρόκειται για ένα 42χρονος Νορβηγό ιρανικής καταγωγής.«Είναι ύποπτος για ανθρωποκτονία, απόπειρα ανθρωποκτονίας και τρομοκρατική ενέργεια», σημείωσε ο αξιωματούχος της αστυνομίας Κρίστιαν Άτλο.

Η τελευταία κατηγορία συσχετίζεται με «τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών, τον αριθμό των σκηνών του εγκλήματος (…) και υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι είχε την πρόθεση να σπείρει τον τρόμο», πρόσθεσε.

«Υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι πρόκειται για έγκλημα μίσους», υπογράμμισε, αναφερόμενος στο είδος των στόχων του, που ήταν νυχτερινά κέντρα και ιδιαιτέρως το ένα, η London Pub, που είναι γκέι κλαμπ. Ο ύποπτος είχε επίσης απασχολήσει την αστυνομία στο παρελθόν για μικροαδικήματα και είχε καταδικαστεί για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

Ο Στέρε είπε ότι η επίθεση δεν θα σταματήσει τον αγώνα «κατά των διακρίσεων, των προκαταλήψεων και του μίσους». «Στη διάρκεια της ημέρας η πόλη ήταν γεμάτη ανθρώπους που ήθελαν να εκφράσουν την θλίψη και την οργή τους, αλλά και την υποστήριξη και την αλληλεγγύη τους και την βούληση να συνεχίσουν τον αγώνα για το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να ζει μια ελεύθερη και ασφαλή ζωή», είπε ο πρωθυπουργός.

«Αυτά τα εγκλήματα μας θυμίζουν αυτό. Αυτός ο αγώνας δεν έχει τελειώσει. Δεν είναι χωρίς κινδύνους. Αλλά θέλουμε να τον κερδίσουμε μαζί», πρόσθεσε.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.