Στα 117 δολάρια το βαρέλι μετά τη συμφωνία του OPEC+ για την αύξηση παραγωγής πετρελαίου

@pixabay

Στην απόφαση να αυξήσουν την παραγωγή του πετρελαίου προκειμένου να αντισταθμίσουν τις απώλειες από τη μείωση της ρωσικής παραγωγής λόγω των κυρώσεων και να πέσει η τιμή του αργού, προχώρησε η Σαουδική Αραβία και οι άλλες χώρες του OPEC+.

Στην απόφαση αυτή συνετέλεσε η επικείμενη επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στο Ριάντ.

Οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες του κόλπου αποφάσισαν να ρίξουν στην αγορά περισσότερο αργό για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις και οι πληθωριστικές πιέσεις, που λόγω των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία βαίνουν επιδεινούμενες.

Παρότι αναμενόταν η μείωση της τιμής, μόλις έγινε γνωστή η απόφαση, η τιμή του αργού αυξήθηκε στα 117 δολάρια το βαρέλι. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών είναι πως η πραγματική αύξηση της παραγωγής θα είναι ασήμαντη καθώς οι περισσότερες χώρες του OPEC+ αντλούν πετρέλαιο στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Η επόμενη συνεδρίαση του OPEC+ αναμένεται να λάβει χώρα στις 30 Ιουνίου.

Η μεταβολή στη στρατηγική της ομάδας του OPEC+ να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις για αύξηση της παραγωγής μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, επιδοκιμάστηκε από τον Λευκό Οίκο, ο οποίος αναγνώρισε την συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας στην επίτευξη της συμφωνίας.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.