Σολτς: «Θα τον βγάλουμε τον χειμώνα»

©EPA/CLEMENS BILAN

«Θα τον βγάλουμε τον χειμώνα», σημείωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Ο ίδιος τόνισε ότι πριν από λίγους μήνες η κατάσταση φαινόταν πολύ πιο δυσοίωνη. Ο καγκελάριος υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αντιμετωπίσει τα ενεργειακά προβλήματα.

«Ακόμη και χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο, θα τον βγάλουμε τον χειμώνα», δήλωσε ο Σολτς, μιλώντας στην ημερίδα της Γερμανικής Ένωσης Εργοδοτών. Διαβεβαίωσε ότι ήδη από τον Ιανουάριο θα υπάρχουν νέες επιλογές για την προμήθεια φυσικού αερίου. «Τον Ιανουάριο του επόμενου έτους θα έχουμε ήδη τον πρώτο από τους νέους σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου, θα επεκταθούν οι συνδέσεις των αγωγών και έως το τέλος του 2023 θα έχουμε νέες δυνατότητες εισαγωγής – ανεξαρτήτως της Ρωσίας», τόνισε.

«Ποιος θα φανταζόταν ότι αυτή η χώρα θα μπορούσε να τα πετύχει όλα αυτά σε τόσο σύντομο διάστημα;», είπε εμφατικά ο κ. Σολτς και εμφανίστηκε καθησυχαστικός και σε ό,τι αφορά την επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος. «Θα διασφαλίσουμε ότι οι πυρηνικοί σταθμοί στη νότια Γερμανία θα μπορούν να λειτουργήσουν τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο ώστε να μην υπάρξει συμφόρηση στη γερμανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας», επισήμανε. «Θα τον βγάλουμε τον χειμώνα και αυτά είναι σήμερα καλά νέα», είπε και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ζήτημα της φορολόγησης των υπερκερδών των εταιριών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος

«Αυτό που έχει σημασία είναι η επιμονή και η υπομονή», τόνισε ο καγκελάριος, αναφερόμενος στην ανάγκη συνέχισης της στήριξης της Ουκρανίας, παρά τις σοβαρές συνέπειες. «Με τον πόλεμο, άνοιξε και πάλι η άβυσσος στην Ευρώπη. Ο ιμπεριαλισμός του Πούτιν απειλεί να καταστρέψει την τρέχουσα παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

Η εγκατάλειψη της Ουκρανίας δεν θα έφερνε ειρήνη», σημείωσε και υπενθύμισε ότι «ο φιλελεύθερος κόσμος δεν εγκατέλειψε το δυτικό Βερολίνο κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, διότι έτσι θα εγκατέλειπε τον εαυτό του και το ίδιο ισχύει σήμερα για την Ουκρανία». Ευχαρίστησε μάλιστα τις γερμανικές επιχειρήσεις για τη στάση τους σχετικά με την εφαρμογή των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.