Σοϊλού για το μεταναστευτικό: «Η Ελλάδα διαπράττει δολοφονίες στα σύνορά μας»

©EPA

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις για το μεταναστευτικό προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, κατηγορώντας την Ελλάδα για «δολοφονίες μεταναστών».

«Αυτό που προσπαθεί να κάνει η Ευρώπη είναι πολύ απλό και ξεκάθαρο. Μέσω της Frontex, δίνει στην Ελλάδα τη δύναμη να αποτρέψει τη μετανάστευση με βία και θάνατο, να προστατεύσει δηλαδή έτσι τα σύνορά της, την ίδια τη χώρα», ανέφερε ο Σοϊλού σε συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Μετανάστευσης.

«Στις χώρες από τις οποίες περνούν οι δρόμοι της μετανάστευσης, δηλαδή στην Τουρκία, με τις πολιτικές που παράγει και τις πολιτικές που εφαρμόζει, με τη βοήθεια και των στρατηγικών συμμάχων της εντός της χώρας μας, διαμορφώνει μια αντίληψη μέσω της οποίας επιχειρείται να εμφυσηθεί ξενοφοβία ώστε να αναγκαστούμε έτσι να προβούμε σε απάνθρωπες μεταχειρίσεις και δολοφονίες, όπως αυτές που διαπράττει η Ελλάδα στα δικά μας σύνορα», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών συνέχισε λέγοντας ότι οι Βρυξέλλες θέλουν οι σκηνές που καταγράφονται στην Ελλάδα να αρχίσουν να συμβαίνουν και στην Τουρκία. «Και όσο αποτυγχάνουν να το κάνουν αυτό, προβαίνουν σε αναίσχυντες προτάσεις και προσπαθούν να μας φορτώσουν όλα τα προβλήματα λέγοντας “και τι θα γίνει αν κρατήσουμε όλους τους μετανάστες εκεί;”. Δεν είμαστε η αποθήκη μετανάστευσης για κανέναν.

Δεν είμαστε το παιχνίδι κανενός. Χώρες με περιορισμένες πολιτικές και χωρίς όραμα δεν έχουν καμία συμβουλή να δώσουν στην Τουρκία. Ακριβώς όπως η Δύση προσποιείται ότι είναι εναντίον του PYD και του PKK όταν πρόκειται για τρομοκρατία, το ίδιο κάνει και όταν πρόκειται για τη μετανάστευση», υπογράμμισε ο Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Έκανε λόγο για 69.375 βίαιες απωθήσεις στο Αιγαίο την τριετία 2020-2022. Όπως είπε, 170 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους και 780 μετανάστες τραυματίστηκαν. Και όλες αυτές οι περιπτώσεις έχουν καταγραφεί. Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας είπε ότι τα στοιχεία έχουν σταλεί σε όλα τα διεθνή δικαστήρια και θεσμούς.

«Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έστειλε επιστολή στην Επιτροπή της ΕΕ. Ζήτησε από την Ελλάδα να καταδικάσει αυτές τις πρακτικές και να λάβει μέτρα. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας παραβίασαν το νόμο και καταδίκασε την Ελλάδα σε αποζημίωση μετά από ένα περιστατικό απώθησης στο οποίο σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι. Με άλλα λόγια, η συμπεριφορά της Ελλάδας έφερε σε αμηχανία ακόμη και την Ευρώπη, συνεχίζουν ωστόσο να προσπαθούν να στήσουν από κοινού επιχειρήσεις διαχείρισης αντίληψης κατά της Τουρκίας», τόνισε.

Έπειτα, ο Σουλεϊμάν Σοϊλού έκανε λόγο για «απάνθρωπη μεταχείριση και ενέργειες» εκ μέρους της Ελλάδας. «Τα παιχνίδια της Ελλάδας εναντίον μας είναι φυσικά αποτέλεσμα πολιτικής χαμηλού επιπέδου, και ένδειξη της αξιολύπητης θέσης και της αδυναμίας της», είπε ο Σοϊλού.

Τέλος, εκτίμησε ότι Αθήνα και Βρυξέλλες «προβάλλουν όσο περισσότερες συκοφαντίες και ψέματα μπορούν για να μη λερωθεί ο δικός τους πολιτισμός»

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.