Σεούλ: «Πολύ σοβαρή πρόκληση η εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα»

©Rags Fehrenbach – Pexels

«Πολύ σοβαρή πρόκληση», που «απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια της κορεατικής χερσονήσου και της διεθνούς κοινότητας» χαρακτήρισε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας τη νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε σήμερα η Βόρεια Κορέα.

Ο επικεφαλής του νοτιοκορεατικού γενικού επιτελείου, Κιμ Σουνγκ-κιαμ, συζήτησε την κατάσταση με τον διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στην Κορέα, Πολ Λακαμέρα, και οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν την ετοιμότητά τους να αντιδράσουν.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της νοτιοκορεάτικης προεδρίας καταδίκασε την οπλική δοκιμή, που παραβιάζει όπως τόνισε αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και είναι αδικαιολόγητη «πρόκληση».

Ο ιάπωνας υπουργός Άμυνας, Γιασουκάζου Χαμάντα, δήλωσε πως εκτιμάται πως ο πύραυλος έφθασε σε μέγιστο υψόμετρο 50 χιλιομέτρων και ότι η τροχιά του ήταν ακανόνιστη. Πρόσθεσε πως κατέπεσε σε θαλάσσια περιοχή εκτός της ΑΟΖ της χώρας του.

Σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας, ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από την Τετσόν λίγο πριν από τις 07:00 (τοπική ώρα) και κάλυψε απόσταση 600 χιλιομέτρων.

Αρκετοί από τους πυραύλους μικρού βεληνεκούς που έχουν δοκιμαστεί από τη Βόρεια Κορέα τα τελευταία χρόνια είναι σχεδιασμένοι για να αποφεύγουν συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας με ελιγμούς εν πτήσει, σύμφωνα με ειδικούς.

«Αν συμπεριλάβετε τις εκτοξεύσεις πυραύλων Κρουζ πρόκειται για τη 19η εκτόξευση, πρόκειται για ρυθμό άνευ προηγουμένου», τόνισε από την πλευρά του ο Χαμάντα.

Έκανε λόγο για «απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια της χώρας μας, της περιοχής και της διεθνούς κοινότητας», προσθέτοντας πως «το να γίνεται αυτό εν μέσω της εισβολής στην Ουκρανία είναι ασυγχώρητο». Πρόσθεσε ότι η Ιαπωνία επέδωσε διαμαρτυρία μέσω της πρεσβείας της Βόρειας Κορέας στο Πεκίνο.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.